2023’ün Mart ayında haberlere de konu olan ‘çip’ iddiasından dolandırıcılık hikayesi çıktı.
Çevresine kendisini fizik mühendisi olarak tanıtan Çiğdem İlgün, Marmara Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştığını iddia ederek, geliştirdiği ve “CAFA CHIP” adını verdiği bir yazılımla uçakları türbülanstan önleyen çip yaptığını öne sürmüştü. Bu yazılım sayesinde uçak türbülansa girmeden önce pilota uyarı verip uçağı en güvenli yeni rotaya geçmesi sağlanacaktı.
Yazılı ve görsel medyada bu buluşunun reklamını yaptıran Çiğdem İlgün, 2023’ün Nisan ayında da çıkan bu haberleri Instagram sayfasında da paylaşarak, çevresinde daha çok güven kazandı.
Türbülansı önlediğini söylediği projenin Türkiye ve dünyada çok sayıda şirkete pazarladığını ve 150 milyon dolar yatırım yapıldığını iddia etti. Çiğdem İlgün’ün zikrettiği söz konusu paranın büyüklüğüne inanan mağdurlar girişime para yatırmaya karar verdi.
Kendisine yatırım yapan kişilerin de yatırdıkları para üzerinden yüzde 30 kazanç sağladıklarını belirtip insanların nasıl kazanç sağladığını gösteren hesap hareketlerini sosyal medyasından sürekli paylaştı.
Çiğdem İlgün, Haberler.com internet sitesinin Youtube kanalındaki açıklamasında “Türbülansı önleyen çipi 780. denemede buldum. Yılmadan devam ettim. Pes etmeden, yılmadan, Einstein’ın yolundan giderek buldum” bile dedi.
Kendisine gönderilen paraları paylaşarak sayıda kişinin kendisine inanmasını sağlayan Çiğdem İlgün, başta kendi akrabaları olmak üzere pilot, doktor ve mühendislerin de arasında olduğu çok sayıda kişiyi yaklaşık 20 milyon lira dolandırdı.
Kısa bir süre yüzde 30’luk kar paylarıyla ödemeler gerçekleştirdi ancak mağdurlar verdikleri paraları peyderpey isteyince Çiğdem İlgün’ün yalanı ortaya çıktı.
İstekleri reddedilen mağdurlar savcılığa giderek suç duyurusunda bulundu.
Mağdur avukatlarından Elif Nur Aydın “İlk aşamada gönderilen paraların getirisiyle birlikte paraları mağdurlara geri göndermiş. Daha çok para koparmak maksadıyla güven tesis etmiş. Para akışından emin olan yatırımcılar daha çok getiri elde etmek amacıyla daha yüksek tutarda para gönderdiklerinde ise, paraları belirtilen zamanda iade edilmemiş” diye konuştu.
İlgün hakkındaki ilk dava öğretmen arkadaşı Sema T.’nin şikayeti sonucu İstanbul Anadolu Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianameyle açıldı.
Soruşturma kapsamında ifade veren İlgün fizikçi olduğunu, sözleşmeli öğretim görevlisi olarak Sema T. ile aynı okulda fizik dersi verdiğini söyledi.
Uçaklar türbülansa girmeden türbülansı algılayacak çip ürettiğini, projeyi Kanada’ya devrettiğini ve alacağı ödemenin, miktarın yüksek olması nedeniyle Amerika New York’ta takıldığını iddia etti. Parası gelmediği için birçok kişiden aldığı paraları ödeyemediğini, kimseyi kandırmak ve dolandırmak gibi bir amacı olmadığını öne süren İlgün, projeye ilişkin tüm bilgi ve belgeleri dosyaya sunacağını söyledi.
Ancak savcılık tarafından kendisine verilen süre içinde dosyaya hiçbir belge ve bilgi sunmadı. Polis aracılığıyla da bilgi ve belge istenen İlgün bilgileri elden sunacağını söylese de aradan geçen uzun zamanda savunmasını doğrulayacak bir delil sunmadı. Savcılık, Çiğdem İlgün’ün arkadaşı Sema T.’den hileli yollarla 110 bin lira aldığını belirterek dolandırıcılık suçundan 5 yıla kadar hapsini istedi.
Mahkemeye gelmeyen İlgün için zorla getirilme kararı verildi.