Diyarbakır’da 8 yaşındaki Narin Güran’ın öldürülmesiyle ilgili yürütülen soruşturmada şüpheli olmayan tek abisi Baran Güran, Diyarbakır Barosu’ndan hukuki destek talep etti. Baro soruşturmaya katılarak adalet arayışını destekleme kararı aldı.

Tüm Türkiye 8 yaşındaki Narin Güran’ın trajik ölümüne ilişkin soruşturmayı hem öfke hem de yoğun bir üzüntü duygusuyla takip etmeye devam ediyor. 21 Ağustos’ta kaybolduktan sonra 8 Eylül’de Eğertutmaz Deresi’nde cesedine ulaşılan Narin’in ölümü sadece Diyarbakır halkını değil, tüm ülkeyi derinden etkiledi. Şimdi bu acı olayın peşini bırakmayan Diyarbakır Barosu soruşturmada taraf olarak yer alacak.

Narin Güran’ın ailesinin avukatı olan Diyarbakır Barosu, bu süreçte bir adım daha atarak adalet arayışında önemli bir rol üstlenmiş durumda. Narin’in şüpheli olmayan tek abisi Baran Güran Diyarbakır Barosu’na hukuki destek için başvuruda bulundu. Baran Güran’ın avukatı olarak görev yapacak olan Diyarbakır Barosu bu talebin ardından harekete geçti.

‘Hedefimiz hak ettikleri cezayı almalarını sağlamak’

Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren bu adımı “Öncelikli hedefimiz Narin’in faillerinin kim olursa olsun tespit edilmesini ve hak ettiği cezayı almasını sağlamak” şeklinde özetledi. Eren, Diyarbakır Barosu’nun soruşturma sürecinde “müşteki” olarak başvurduğunu ancak henüz bir karar verilmediğini belirtti.

Başkan Eren açıklamasında şöyle dedi:

“Bugün itibarıyla Baran Güran baromuza hukuki destek talebinde bulundu. Kardeşinin faillerinin kim olursa olsun tespit edilmesi ve adaletin yerini bulması için baromuzun kendisine destek sunmasını istedi. Bu bağlamda Diyarbakır Barosu olarak soruşturma sürecinde taraf olarak yer alacağız. Baran’ın talebinin içeriği ile de uyumlu katılan taraf olarak, yani soruşturma aşamasında suçtan zarar gören Narin’in, şu an şüpheli olmayan tek ağabeyi olan Baran Güran’ın vekili olarak dosyaya vekaletnameyi sunduk.

Bu sahip olduğumuz konum şu an bize ne sağlıyor? Bu Diyarbakır Barosu’nun aynı zamanda talepte bulunması, resmi yazılı delil toplanması talebinde bulunması talebi gibi soruşturma sürecinin bütün işlemlerinde eksik gördüğü hususları daha önce sözlü olarak iletişime geçip eksik gördüğümüz konu başlıklarını bir taraf sıfatıyla, bir tarafın vekili olarak soruşturma sürecinde savcılığa sunma hakkı elde ettik. Bu anlamda bizlerde kurduğumuz soruşturmayı ve buna açılacak davayla takip edebilecek komisyonumuz üzerinden soruşturma sürecini daha yakından takip ediyor olacağız.”

Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren. / Fotoğraf: DHA

Bu süreçte baro bir komisyon kurarak soruşturmayı yakından takip edecek. Komisyon Diyarbakır Barosu’nun Çocuk Hakları Merkezi, Kadın Hakları Merkezi, baro yönetim kurulu üyeleri ve davalarda deneyimli avukatlardan oluşacak. Eren komisyonun 10 kişilik bir ekipten oluşacağını belirtti.

‘Ölüm nedenine ilişkin raporu bekliyoruz’

Ancak adalet arayışı henüz sonuçlanmış değil. Başkan Eren mevcut durumda ifadelere ve gözaltı işlemlerine devam edildiğini, adli tıp raporlarının ise henüz gelmediğini açıkladı. “Adli tıp raporları özellikle Narin’in ölüm sebebinin belirlenmesi açısından kritik öneme sahip. DNA örneklerine ilişkin rapor daha önce elde edildi ancak ölüm nedenine dair raporu henüz bekliyoruz” dedi.

Diyarbakır Barosu’nun bu adımı, hem Narin Güran’ın ailesine hem de tüm Diyarbakır halkına bir umut ışığı oldu. Bu trajik olayın ardından, adaletin bir gün yerini bulacağına dair inanç, bölgedeki karanlık günleri biraz da olsa aydınlatıyor.

Narin cinayetinin katalogu: Kim kimdir?

Erdoğan’dan ‘Narin cinayeti’ çıkışı: Hem televizyonları hem muhalefeti eleştirdi