Niğde Belediyesi'nin barınaktaki köpekleri öldürülüp toplu gömdüğü iddia edildi. Toplu mezarlara sürekli yeni hayvan atıldığını belirten Avukat Tuğba Gürsoy ''Sokaklarda kedi köpek kalmamış'' dedi. Belediye ise 'İşlem kanuna uygun' diyor.

Sokak köpeklerinin belediyeler tarafından sokaklardan toplanıp tamamen belirsiz bir akıbete gönderilmesini emreden tartışmalı kanun Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildi ve yasalaştı.

Yeni yasanın getirdiği en önemli değişikliklerin başında şu var: Mevcut yasada yer alan ve sokak köpekleri için “yakala-kısırlaştır-sal” diye adlandırılan yöntemden vazgeçiliyor ve belediyelere sokak köpeklerini toplama görevi veriliyor.

Peki toplanan köpekler ne olacak? Belediyeler bunun için barınaklar kuracak. Barınağa aldığı sokak köpeklerini de sahiplendirmeye çalışacak. Bu amaçla yasaya bir de ‘sahipli köpek’-‘sahipsiz köpek’ tanımı konmuş durumda.

Peki sahiplenilmeyen hayvanlar ne olacak? Yasa bu konuda hiçbir şey söylemiyor. Dolayısıyla o köpeklerin doğal ömürlerini tamamlayana kadar barınaklarda kalmaya devam edeceği gibi bir sonuç çıkıyor. Ancak barınaklarda şartların ne denli kötü olduğu biliniyor. Kaldı ki, mevcut barınakların sayısı da toplam 10 milyona ulaştığı öne sürülen sokak köpeklerini almaya yeterli değil. O yüzden bu yasanın gerçekten uygulanıp belediyelerin sokak köpeklerini toplamaya başlaması durumunda toplu köpek ölümlerinden endişe ediliyor. Hayvan severlerin yasaya ilişkin en temel itirazı da bu zaten.

Bakımevine alınan köpeklerden ‘insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanları’ ise öldürülecek.

Yasayla ilgili tartışmalar sürerken Niğde Belediyesi’nin geçici hayvan bakımevindeki köpekleri enjeksiyon yöntemiyle ‘uyutarak’, yani öldürerek toplu mezarlara gömdüğü iddia edildi.

T24’e konuşan avukatlar Niğde Veteriner İşleri Müdürü T.B.’nin talimatıyla ‘uyutulan’ köpeklerin Niğkum’daki hayvan mezarlığına topluca gömüldüğünü gösteren görüntülere ulaştıklarını söyledi.

Görüntülere göre köpekler uyutulduktan sonra hayvan mezarlığına koli içinde getirildi. Avukatlar ve gönüllülerin videolarla kayıt altına aldığı mezarlıkta kireç dökülen toplu mezarların çevresinde içi boş kanlı koliler görülüyor. Gömülen bazı köpeklerin kuyrukları da toplu mezarlardan göründü.

‘Sokaklarda kedi köpek kalmamış’

Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi Başkanı Tuğba Gürsoy Niğde’de gönüllülerin baktığı köpeğin kaybolduğunu daha da sonra toplu mezarda bulunduğu söyledi.

Gürsoy şunları söyledi: ”Toplu mezarlara sürekli yeni hayvan atılıyor. Barınağa girin süslü püslü, inanılmaz bir vitrini var, hayvan sayısı 20’yi geçmez ama mezarlar tıka basa dolu. Geçen sene kaç yasaklı ırk vardı dedik, 60 dediler. Dün barınağı gezdik sadece 2 kalmış. Üstelik henüz toplama yapmadık dediler. Sokaklarda kedi köpek kalmamış. 3-5 günlük iş değil bu! Bütün mezarların açılmasını ve yaklaşık ölüm tarihleri ile sebeplerinin tespitini talep ediyoruz.”

Niğde Belediyesi: İşlemler kanuna ve vicdana uygundur

Niğde Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklama ise şöyle: “Gün içerisinde doğal ölümü gerçekleşen, trafik kazasında ölen, zoonoz etken taşıyan hayvanlar için oluşturulan bir alandır. Toplum sağlığını riske atmamak adına, kireçleme suretiyle yapılan işlemler tamamen kanuna ve vicdana uygundur.”