Ordu'da 'uyum haftası' için okula giden birinci sınıf öğrencisi yedi yaşındaki Miray'a aracıyla çarparak ölümüne sebep olan öğretmen Banu Kaya duruşmada yaptığı savunmada 'Aracın sensörleri uyarı vermedi' dedi.

Kaza 2 Eylül’de oldu. Ordu’nun Altınordu ilçesi Saray Mahallesi’ndeki Gazi İlkokulu bahçesinde meydana gelen kazada beden eğitimi öğretmeni Banu Kaya yönetimindeki otomobil okul bahçesine girdiği sırada uyum haftası kapsamında okula gelen birinci sınıf öğrencisi Miray Arslan’a çarptı.

Miray Arslan ağır yaralandı. Olay yerine gelen sağlık ekipleri Miray’ı Ordu Eğitim ve Araştırma Hastanesine götürdü. Tüm müdahalelere rağmen Miray kurtarılamadı. Öğretmen Kaya da emniyetteki işlemlerinin ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Banu Kaya’nın yargılanmasına dün Ordu 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Öğretmen Banu Kaya sanık sıfatıyla katıldığı duruşmaya tutuklu bulunduğu Efirli E Tipi Cezaevi’nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. Müşteki sıfatıyla katılan Eda ve Yakup Arslan çifti ve avukatları ile sanık avukatı duruşmada hazır bulundu.

‘Aracımdan bir uyarı gelmedi’

Kaya duruşmadaki ifadesinde okulun raylı demir kapısının açık olduğunu söyledi ve aracından etrafında herhangi bir ‘tehlike’ olduğuna dair uyarı almadığını söyledi. Kaya “Okulun girişindeki kısımda bir araç park halindeydi. Okulun giriş kapısı otomatik kapı değildi. O gün okulun ilk günü olduğu için raylı kapı sonuna kadar açıktı. Kapıdan giriş yaptığım sırada aracımın etrafında herhangi bir tehlike olduğunu belli edecek şekilde araçtan uyarı almadım. Kapıdan geçerek aracı park ettim. Tüm bu sırada aracımın camları kapalıydı, klimayı kullanıyordum ve müzik dinlemiyordum. Sürgülü kapının altındaki raylardan geçiş yaptığım sırada araç tümsekten geçiyormuş gibi sarsıldı. Aracımı park ettim ve giriş kapısına baktığımda yerde Miray’ın yatar vaziyette olduğunu gördüm. Aynı zamanda bir bağrışma sesi de duydum. ‘Ben mi yaptım?’ dedim. Miray’ı gördüğüm için fenalaştım, beni okulun giriş kısmındaki çay ocağına götürdüler. Sonrasını bayıldığım için hatırlamıyorum” dedi.

Okula herkesin aracıyla geldiğini söyleyen Kaya “Gazi İlkokulunda 25-26 öğretmen görev yapıyor. Okul müdürü, öğretmenler ve okulda çalışan diğer personelin tamamı dahil olmak üzere bütün personel araçlarını okulun bahçesine park ediyor” diye konuştu.

Kızımın üstünden geçti, fark etmedi

Miray Arslan’ın annesi Eda Arslan ise öğretmen Banu Kaya’nın okul bahçesine olması gerekenden daha hızlı şekilde giriş yaptığını iddia etti ve “Sanık hızlı bir şekilde bahçe içerisine giriş yaparak aracıyla kızımın üstünden geçti. Aracın ön tekerleğinin kızımın üstünden geçtiğini net olarak görmedim, ancak araç kızıma çarptığı için araca doğru yöneldiğim sırada aracın arka tekerlerinin kızımın üstünden geçtiğini gördüm. Yanına gittiğimde çok yaklaşamadım. Kızım kanlar içinde yerdeydi. Sanık kızıma çarptığını dahi fark etmeden yoluna devam ederek aracını servis araçlarına ayrılan yere park etti. Sanıktan şikayetçiyim” dedi.

‘Miray’ın kemiklerinin kırılma sesini duydum’

Mahkemede tanık olarak konuşan öğrenci velisi Dilek Avcı ise aracın Miray’ın üstünden geçtiği sırada Miray’ın kemiklerinin kırılma sesini duyduğunu söyledi. Öğretmen Kaya’nın hızlı şekilde manevra yaptığını söyleyen Avcı “Sanığın hızlı şekilde çıktığı rampadan sağa dönüş yapmasına rağmen hızını kesmeden manevra yaptığını gördüm. Kapı önündeki Miray’a çarptı. Arka tekerlek Miray’ın üzerinden geçti. Sanık bahçe içinde de hızlı şekilde geçerek servis araçlarının bulunduğu yere park etti. Sanığın aracıyla Miray’ın üstünden geçtiği sırada Miray’ın kemiklerinin kırılma sesini de duydum. Sanık aracını park ettikten sonra Miray’ın yanına geldi. Devamında ortalık kalabalıklaştı, sanığı okulun içine götürdüler. Bu anlattıklarımı net bir şekilde gördüm. Kazaya kimin sebebiyet verdiğini soruştururken diğer veliler sanığın benzer şekilde okul bahçesinde hızlı ve agresif araç kullandığı için uyarıldığını, ancak bu uyarıların ne sanık ne de okul idaresi tarafından dikkate alınmadığını söyledi” dedi.

Tutuklu yargılanıyor

Savcı sanığın asli kusurlu olduğunu ve ‘bilinçli taksirle ölüme neden olma’ suçunu işlediğini, bahse konu yerde küçük yaşta çocukların bulunabileceğini öngörecek durumda olması, bahçe girişiyle kazanın gerçekleştiği alanda kot farkı bulunması dolayısıyla ‘bilinçli taksirle ölüme neden olma’ suçunu işlediğini söyledi ve tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

Sanığın ek süre talep etmesi üzerine duruşma ertelendi.

Okul bahçesinde öğretmenin otomobiliyle çarptığı yedi yaşındaki Miray öldü