Kahramanmaraş’ta 6 Şubat depremlerinde 35 kişinin yaşamını yitirdiği Ezgi Apartmanı davasının ilk duruşması olaylı başladı.
Kahramanmaraş 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada tutuklu müteahhit Y. A. ve tutuklu sorumlu mühendis M.T. duruşmada hazır bulunurken mimar E. D. SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldı.
İlk savunmayı yapan E. D., suçlamaları reddetti. Kendisinin iç mimar olarak kaba inşaat ile alakası olmadığını söyleyen E.D. binanın yıkılma nedeninin Kervan Pastanesi’nin yaptığı tadilat ile alakasının olmadığını iddia etti.
Tadilat fotoğraflarını ‘inandırıcı bulmamış’
E.D., yıkılma nedeni olarak beton kalitesi başta olmak üzere projenin sorumluluklarını yerine getirmeyenler ve bunu denetlemeyenler olduğunu söyledi. E. D. ayrıca “Ben fen adamı değilim, sanat adamıyım. Mağdurum. Müteahhit bile bilinçli taksirle yargılanırken ben neden olası kastla yargılanıyorum?” ifadeleriyle tutuksuz yargılanma talebiyle tahliyesini istedi.
E.D., mahkeme başkanının “Tadilat yapıldığına ilişkin fotoğrafları gördün mü?” sorusuna “Gördüm ancak fotoğrafların bu binaya ait olduğunu düşünmüyorum. Bu fotoğraflar internetten bulunabilecek şeyler” yanıtını verdi. E. D.’nin yanıtı kayıp yakınlarının tepkisine neden oldu.
Duruşmadan ayrıntıların sosyal medyada paylaşılması da gerginlik nedeni oldu.
Bir kayıp yakını avukatın “Duruşmanın takip edilmesinden Rezan Epözdemir rahatsız olmuyor da, Ersan Şen neden rahatsız oluyor? Biz rahatsız olmuyoruz. Siz rahatsız oluyorsunuz; çünkü kaçakları savunduğunuz için çekiniyorsunuz” demesiyle sözlü münakaşa yaşandı.
Bunun üzerine duruşmaya ara verildi.
Sorumlu mühendisten agresif savunma: Masal
Aranın sonrasında savunma yapan sorumlu mühendis M.T. de iddianameye giren raporları masal olarak nitelendirdi:
“Kimse kusura bakmasın. Saatlerdir burada ısmarlama ve masa başında hazırlanan raporlarla masallar dinliyoruz. Tüm suçlamaları reddediyorum. Yok denilen kolonlar hem statik hem de mimari planda vardı. Bunların delilleri de var. Sorumlu olduğum birçok bina var. İçlerinde orta hasar alan bile yok. Yalnızca Ezgi Apartmanı var. Tadilat adı altında binayı paramparça yapmışlar, ısmarlama raporlarla bina çürüktü diyorlar. Beton kalitesiz olsa, kolonlar kesildiği anda yıkılırdı. Ben 6 ay hapiste yatarken kaçanlar uzaktan siparişle rapor yollayıp gerçekleri çarpıtmaya çalışıyorlar. Ayrıca karot almanın da kuralları vardır. Örneğin içinde donatı olan örnekten karot alınmaz. Yalnızca İnşaat Mühendisleri Odası Ankara şubesinin hazırladığı rapor doğru. Çünkü o raporu hazırlayanların başındaki kişi, ısmarlama rapor hazırlamaz.”
Uyardığımda bana ‘haddini bil’ dediler
Savunması sonrası M.T.’ye sanık avukatı Ersan Şen sorular yöneltti. Şen’in sorularına hem M.T.’nin avukatı hem de müşteki avukatları “Bunlar soru değil yorum” diyerek tepki gösterdi. Bunun üzerine sanık avukatı ile Ersan Şen arasındaki tartışma yaşandı. Avukat, Şen’e, “Burası televizyon programı değil Ersan Şen. Duruşma salonundasınız, moderatör eşliğinde yapılan bir tartışma programında değilsiniz. Avukatı olduğunuz firari sanıkları getirin de biz de onlara böyle sorular soralım” dedi. Bunun üzerine Şen, “Kaçakları yakalamaz bizim işimiz değil. Devletin jandarması var, polisi var. Siz her kaçak müvekkilinizi getirip teslim ediyor musunuz” yanıtını verdi.
Binadan sağ çıkan ve eşini kaybeden apartman görevlisi Mulla Kenger, “Tadilatı yapan şirket çalışanlarını uyardığımda bana defalarca ‘Haddini bil, sen karışma böyle şeylere’ şeklinde yanıtlar aldım. Bir süre sonra ‘Sen buradan geçme arkadan dolan’ diyerek beni tadilat alanından uzaklaştırdılar. 2017 yılında binada statiği bozacak ölçüde tadilat yapılmasına ilişkin dilekçedeki fotoğrafları ben çekip iletmiştim. O dönem hem Çevre, Şehir ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü hem de Kahramanmaraş Onikişubat Belediyesi bu başvuruya ‘Statiği bozacak ölçüde tadilat yapılmamıştır’ şeklinde yanıt vermişti. Sanıklardan E.D.’ye de sormak istiyorum: Kirişi, tablayı kesen kimdi?” diye sordu.
Ardından duruşma sonlandırıldı ve yargılamaya bu sabah devam edileceği duyuruldu.