Motokurye ölümleri artmaya devam ediyor. Son altı ayda 25 motokuryenin hayatını kaybettiği bildirildi.

Motokuryelik en çok işçi ölümünün yaşandığı mesleklerden biri oldu. Bu işkolunda yaşanan ölümler her yıl artıyor. Kurye Hakları Derneği’nin yıllık raporlarına göre 2021’de en az 30, 2022’de yedisi çocuk en az 58, 2023’te üçü çocuk en az 68 motokurye çalışırken yaşamını yitirdi.

2024 yılında ise dün tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren Erkan Biber’le birlikte üçü çocuk en az 24 motokurye iş cinayetinde can verdi. 2024 yılında yaşamını yitiren işçilerden 10’u 18-28 yaş aralığındaydı. En çok ölümün yaşandığı il de İstanbul oldu. İstanbul’u İzmir, Adana, Samsun, Kahramanmaraş, Kocaeli ve Kayseri takip etti. Buna karşın emekçilerin motokuryeliğin “çok tehlikeli işler” statüsüne alınması talebi henüz karşılık bulmadı.

Motokuryelerin fırtınalı ve yağışlı hava koşullarında çalışması ise valilik inisiyatif almadığı sürece patronların keyfine kalmış. Bunun dışında çalışma saatlerinin uzunluğu, mola hakkı izin verilmemesi ve şirketlerin işçi canını gözardı eden reklam kampanyaları gibi sorunları var.

Kamu otoritesi de işkolundaki olumsuzluklarla ilgili bir çalışma yapmadı.

Ölümle burun burunalar

Cumhuriyet’ten Mert Öner’in haberine göre; motokurye ölümleri zaman zaman yurt genelinde büyük tepkilere yol açsa da bu tepkiler iş kolundaki çalışma koşullarının iyileştirilmesine yetmedi. En son üniversite öğrencisi 20 yaşındaki Ata Emre Akman’ın öldürülmesiyle motokuryeler yurt genelinde eylem yaptı. Daha önce de Somali cumhurbaşkanının oğlu Muhammet Hasan Şeyh Mahmut motokurye Yunus Emre Göçer’in kullandığı motosiklete arkadan çarparak ölümüne sebep olmuştu.

Mahmut bilirkişi raporuna göre “asli kusurlu” bulunmasına karşın 27 bin 800 TL adli para cezasına çarptırılmış, ehliyetine altı ay elkonmuştu. Buna yurt genelinde motokuryeler tepki gösterdi. Motokuryelerin çalışma koşullarına ilişkin bu tepkinin ardından da bir çalışma yapılmadı.

Geçen yıl 68 motokurye çalışırken öldü

Üniversiteli motokurye Ata’nın katili: Beni tersledi