Sağlık Bakanlığı'nın gündeminde sezaryen doğum var. Önce Emine Erdoğan, sonra Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu sezaryen doğum ile ilgili açıklamalar yaptı. Şimdi de Sağlık Bakanlığı 'normal olan normal doğum' vurgulu bir video paylaştı, tepkiler büyüdü.

Bugün Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde basına kapalı gerçekleşen “İl Değerlendirme Toplantısı”na katıldı. Toplantının ardından birçok konu hakkında açıklama yapan Memişoğlu’nun ifadelerinde dikkat çeken bir konu vardı: Sezaryen doğum.

Memişoğlu’nun açıklamalarından önce dün Emine Erdoğan’ın Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde ‘Doğal Olan Normal Doğum’ temasıyla gerçekleştirilen Normal Doğum Eylem Planı Tanıtım Toplantısı’nda söylediklerini hatırlatmak gerek.

Emine Erdoğan, doğum tecrübesinin anne ve bebek arasında “özel” bir bağ olduğunu ve hayat boyu süreceğini söyledi ve “Bu özel zamanın mümkün olduğunca fıtrata ve doğala uygun bir şekilde gelişmesi, hayati önem taşır” demişti.

Ayrıca normal doğumun anne ve bebek üzerindeki tüm faydalarına rağmen tıbbı gereklilik harici sezaryen oranlarının yüksekliğine değinerek “iki çocuktan biri sezaryen” ifadelerini kullandı:

“Sezaryen, ‘Büyük bedelleri olan cerrahi bir operasyon’ yerine, ‘Pratik, hızlı ve ağrısız bir doğum seçeneği’ olarak tanıtılıyor. Dünya Sağlık Örgütünce açıklanan yüzde 15’lik makul sezaryen sınırının, ülkemizde ciddi manada aşıldığını görüyoruz. Bugün Türkiye’de dünyaya gelen iki çocuktan birisi sezaryenle doğuyor. Tekrar ediyorum, iki çocuktan birisi.”

Aslında Emine Erdoğan haksız değil.

Birçok doktor normal doğumu öneriyor ve önceliyor, bu bir tartışma konusu değil.

Ancak Emine Erdoğan’ın ardından Memişoğlu’nun bugün yaptığı açıklamalarla eş zamanlı olarak Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan bir video sosyal medyada özellikle anneler tarafından tepki çekti.

‘Normal olan normal doğum’ tepkileri

Adana’da konuşan Memişoğlu, dün Normal Doğum Eylem Planı Tanıtım Toplantısı’nda söylediklerine benzer olarak “Malum sezaryen bir doğum şekli değil, bir ameliyat. O nedenle biz doğal olan normal doğumu özellikle ebeler eşliğinde teşvik etmek istiyoruz ve bu konuda da bir eylem planı hazırladık, inşallah bütün paydaşlarımızla da bunu başarılı hale getireceğiz” dedi.

Ardından Sağlık Bakanlığı Instagram hesabında “Annecim Başardık” başlığıyla bir video paylaşıldı.

Videonun açıklamasında “Normal doğum yapan anneler ile bebekleri arasında ilk andan itibaren sağlıklı bir bağ kurulur. Anne emzirmeye hemen başlayabilir ve günlük hayatına çok kısa zamanda dönebilir. Tıbbi olarak zorunluluk olmadıkça doğal ve sağlıklı olan normal doğumdur” ifadeleri kullanıldı.

Bahsi geçen paylaşım:

‘Normal olan normal doğum’ vurgusu birçok kişi tarafından tepki çekti.

Paylaşıma gelen yorumlardan birkaç örnek:

Doğum yaptı, çilesi bitmedi: Karnında gazlı bez unutmuşlar