Özel: İktidarımızda motokuryelik meslek olacak

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Motokuryelik bizim iktidarımızda meslek kanunuyla, odasıyla, güvencesiyle, devlet nezdinde temsil edilecek. Her bir çalışanın ayrı ayrı haklarını arayabilecekleri sendikal düzenlemelerle elimizden gelen en büyük katkıyı yapmaktan geri duymayacağız" dedi. / Fotoğraf: DHA

İzmir'deki Motokurye Parkı'nın açılışında konuşan CHP lideri Özel iktidara gelmeleri halinde motokuryelerin devlet nezdinde temsil edileceğini, sosyal haklarının güvence altına alınacağını açıkladı.

İzmir’in Bornova ilçesi büyük bir ilke sahne oluyordu. Şehrin dört bir yanından gelen motokuryeler yeni açılacak Motokurye Parkı’nın heyecanını yaşıyorlardı. Bu park onların yalnızca bir dinlenme alanı değil, hak arayışları için de bir başlangıç noktası olacaktı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel de bu önemli açılışta hazır bulunarak motokuryelerin sesini daha güçlü bir şekilde duyuracaklarını belirten etkileyici bir konuşma yapacaktı.

Kürsüye çıkıp mikrofonu eline alan Özel “Motokuryelik bizim iktidarımızda bir meslek olarak tanınacak” diye söze başladı. Türkiye’nin pandemi döneminde hızla değişen alışveriş alışkanlıklarından ve uzaktan sipariş kültüründen bahsediyordu. Bir yandan bu değişimin yeni iş olanakları yarattığını vurgularken diğer yandan da motokuryelerin karşı karşıya kaldığı zorlu çalışma koşullarını dile getirdi. Özel bu yeni istihdam alanının bir güvencesizlik alanına dönüştüğünü, motokuryelerin sosyal haklardan mahrum bırakıldığını ‘acı bir gerçek’ diyerek belirtti.

Kendisinden önce Cumhuriyet Halk Partisi’nin bu konuya ilk el atan parti olduğunu vurgulayan Özel “Covid-19 sürecinde Veli Ağbaba öncülüğünde motokuryelerin sorunları gündeme taşındı. CHP motokuryelerin sesini ilk duyan ve dikkate alan parti oldu. Belediyelerimiz de bu konuya gereken hassasiyeti gösteriyor” diyerek bu konuda yürüttükleri çalışmaların altını çizdi.

Kapalı alan ve sosyal haklar: Motokuryeler için yeni bir dönem

Açılışı yapılan park motokuryeler için kapalı bir alan sunuyor, tuvalet ihtiyaçlarını karşılayacak olanaklar ve bir büfe içeriyordu. Özel bu parkın bir model teşkil ettiğini belirtti. Motokuryeler bu projeyi benimserse tüm CHP’li belediyelerde benzer alanlar oluşturulabilecekti. CHP lideri yeni nesil belediyecilik anlayışında bir yerdeki başarılı projenin diğer belediyeler için de örnek teşkil ettiğini vurguladı.

Motokuryelerin güvencesiz çalışma koşullarına dikkat çeken Özel bu mesleğin iktidarları döneminde yasal bir statü kazanacağını, sendikal haklarla destekleneceğini belirtti. “Motokuryelik artık terk edilemez bir meslek. Her bir çalışanın ayrı ayrı haklarını arayabileceği sendikal düzenlemelerle elimizden gelen en büyük katkıyı yapacağız” dediğinde kalabalık motokuryelerin temsil edileceği bir geleceğin müjdesini almış gibi alkışlarla onu destekliyordu.

Bir örgütlenme merkezi doğuyor

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki de bu açılışta konuşma yaparak parkın sadece bir dinlenme alanı değil, ‘motokuryeler için bir örgütlenme merkezi’ olacağını söyledi. Motokuryelerin çalışma saatleri içinde rahatça dinlenebilecekleri, tuvalet ve diğer ihtiyaçlarını giderebilecekleri bir alan oluşturduklarını belirtti. Eşki motokuryelerin tehlikeli meslek sınıfına kabul edilebilmeleri için bir çalışma başlatacaklarını da açıkladı. Plana göre bu merkez örgütlenme çalışmalarının ana üssü olacaktı.

Özgür Özel açılıştan sonra Bornova’daki Kent Akademi’nin de açılışına katıldı. Burada çeşitli meslek edindirme kurslarına ev sahipliği yapan merkez hakkında bilgi aldı. Özel bu tür eğitim merkezlerinin toplumun her kesimi için büyük fırsatlar sunduğunu, eğitimin her şeyin temeli olduğunu dile getirdi.

Tayfun Kahraman’ın ailesini ziyaret etti

Özel’in bir sonraki durağı ise Gezi Parkı davasında hükümlü Tayfun Kahraman’ın İzmir’de yaşayan ailesi oldu. Aileyi evinde ziyaret eden Özel şöyle konuştu:

“Ben hep söylüyorum Tayfun hepimizin yerine yatıyor. Kim olsa onun yerinde onu yapacaktı. Ben Eczacılar Odası başkanıydım. Filanca yerde ‘ağaç kesiyorlar’ gidiyorduk, filanca yerde ‘yanlış bir iş yapıyorlar’, gidiyorduk. Tayfun da görevi gereği gitmiş. Kötü de bir şey yapmamış. Hep mutedil şeyler söylemiş, itidalli şeyler söylemiş. ‘Tartışma olmasın’ demiş. ‘Bakın ağaçları kesmeyecekler. Mahkeme kararını bekleyecekler’ demiş. ‘İsterseniz artık boşaltalım burayı’ demiş.

Hatta bazıları kızmış ona yani. ‘Niye boşaltıyoruz? Direnelim’ deniyor. O demiş hani olumlu gelişmeler var. ‘Başbakan söz verdi. Gerekirse referandum yapacak.’ Ben onların hepsini Sayın Erdoğan’a verdim. Dedim bakın, konuşmaları burada. Buradan darbe çıkmaz. Bu ‘Erdoğan istifa etsin’ dememiş. ‘Bakanlar istifa etsin’ dememiş. ‘Yönetim bize bırakın’ dememiş. ‘Ağaçları kesmeyin, topçu kışlası yapmayın. AKM’yi yıkmayın, yerine AVM yapmayın’ Bu yani. Sonuçta her dediği de olmuş. Onun sayesinde AKM oldu işte. O yüzden hepimizin yerine bir mücadele verdi. Şimdi boşu boşuna ceza yatıyor. Bakalım benim ümidim var. Uğraşmaya devam edeceğiz. Böyle bazı talihsizlikler yaşamın belli döneminde belli ailelere denk geliyor. Allah beterinden saklasın.”

Özgür Özel, Hulusi Akar’a ‘Siyasal İslamcı’ dedi, Akar ‘Allahtan kork’ diye yanıt verdi

Özel: Dilruba adına özür dilerim, sıra Erdoğan’da, o da özür dilesin

Exit mobile version