Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel dün kendi sosyal medya hesabından Kartalkaya’daki Grand Kartal Oteli yangını için düzenlendiğini söylediği bir ön bilirkişi raporundan üç sayfa paylaştı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise Özgür Özel’in açıkladığı rapor için “korsan rapor” dedi, raporun başsavcılığa sunulmadığını söyledi.
Eğer bu rapor gerçekse yangının nasıl başladığını yedi kişilik bilirkişi heyeti otelin güvenlik kameralarından görmüş, 4. kattaki mutfakta bir elektrikli ızgara epey bir süre duman çıkarmış, alev alev tutuşmuş, neden sonra parlama olmuş. Ama kimse o yangına henüz minicik bir şeyken müdahale etmemiş.
Oysa mutfakta bir duman dedektörü olsa o alarm verecek, mutfaktaki görevliler bir basit yangın söndürme tüpüyle o ızgarayı söndürecek ve 46’sı çocuk 78 kişi ölmeyecekti.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel bu raporu dün sabahtan beri önce Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan tarafından duyurulan bir iddia üzerine açıkladı.
Bilirkişinin raporu beğenilmedi mi?
Tanju Özcan yangınla ilgili oluşturulan yedi kişilik bilirkişi heyetinin hazırladığı raporun beğenilmediğini, heyetin dosyadan el çektirildiğini öne sürdü.
Bu iddiaya cevaben olayı soruşturan Bolu Cumhuriyet Savcılığı’ndan doğrulama veya yalanlama anlamında hiçbir açıklama gelmedi.
Bunun üzerine Özgür Özel de saat 14.45’te sosyal medyadan “Sorumlu ve kusurluların tek tek sayıldığı bu ön raporu hazırlayan, isimleri belli 7 kişilik heyete ve kamu görevlilerine baskı yapıldığı, raporun teslim alınmadığı, hatta bilirkişi heyetine görevden el çektirileceği duyumlarını alıyorum” mesajı paylaştı ve mesajına bilirkişiye ait olduğunu öne sürdüğü raporun üç sayfasını ekledi.
Grand Kartal Otel’de 78 yurttaşımızın can verdiği yangın faciasında, bilirkişi heyeti ön raporunu hazırlandı.
İçişleri Bakanı yangın faciasının yaşandığı gün, “Kimler sorumluysa adaletten kaçamayacak” demişti.
Adalet Bakanı dün, “Kimin kusuru varsa hesap vermeli” demişti.… pic.twitter.com/bz59ToNKve
— Özgür Özel (@eczozgurozel) January 24, 2025
Mutfaktaki elektrikli ızgara yangını başlatmış
Raporda yangının çıkışı şöyle anlatılıyor:
“Komisyonumuzca soruşturmaya konu otelin kapalı devre kamera sistemi üzerinde ve mahallinde yapılan incelemede; soruşturmaya konu otelin 4. kat (-4.31 kotu) restoran bölümünün saat 03.20 sularında açık (kullanımda) olduğu, restoran bölümünde çok sayıda elektrikle çalışan cihazın mevcut olduğu, bu cihazlardan Öztiryakiler marka elektrikli endüstriyel tip ızgaradan (grill plate) saat 03.20’de başlamak üzere yavaş yavaş dumanların yükselmeye başladığı, ızgaranın içerisinde alevli şekilde yanmanın olduğunun net şekilde görüldü. Elektrikli ızgara içerisindeki kabloların üzerinde yer alan yalıtkanların yanmanın etkisi ile yalıtım özelliğini yitirdiği, iletkenlerin birbirine temas ettiği anda da anlık ve ufak çaplı bir parlamanın (patlama değil, parlama) meydana geldiği, yanmanın artarak devam ettiği ve elektrikli ızgarada başlayan yangına zamanında müdahale edilmediği için yangının etrafa yayıldığı görüldü. Soruşturmaya konu yapının güvenlik kamera kayıtlarına göre ve komisyonumuzca soruşturmaya konu otelin tüm mahallerinde yapılan inceleme, gözlem ve analizlere göre; Grand Kartal Otel işletmesindeki yangının otelin restoran bölümünde açık vaziyette bulunan cihazdan kaynaklı olarak başladığı, yangının elektrik kaynaklı olarak başlamadığı anlaşıldı. Restoran içerisinde yer alan yanıcı ahşap iç kaplamalar, mobilyalar, dekoratif amaçlı kullanılan ahşap malzemeler nedeniyle yangının hızla büyüdüğü, yapıda yer alan merdivenlerin de baca vazifesi görerek alev ve dumanı hızla üst katlara yaydığı, restoran pencerelerinin yangında patlaması sebebiyle otelin doğu cephesi boyunca alevlerin hızla yayıldığı ve bu cephedeki otel odalarına sirayet ettiği, çatı kaplamalarının yanarak öncelikle 9. kat, 10. kat, 11. katlarda bina köşelerindeki odalara yangının sirayet ettiği, 12. katın ise tamamen yandığı görüldü. Merdiven boşlukları ve düşey şaftlardan kaynaklı olarak oteldeki kat koridorlarına duman dolması, merdivenlerin baca vazifesi görerek kullanılmaz hale gelmesi insanların tahliyesini imkansız hale getirdiği anlaşıldı.”
265 liralık bir basit cihaz
Özgür Özel’in açıkladığı bu metin eğer gerçekten bilirkişi raporuysa o zaman otelin 4. kattaki restoranında yemek pişirme cihazlarının etrafına yerleştirilecek bir tek duman dedektörünün bile bu yangını büyümeden haber vereceği, bir basit yangın söndürme tüpüyle bu yangının daha o an orada söndürülebileceği ortaya çıkıyor.
Binada yangın alarmı olmadığı veya çalışmadığı biliniyor. Oysa mutfaklar sürekli sıcak yağların ve açık alevlerin bulunduğu ortamlar oldukları için yangın riski de yüksek yerler ve elektrikli bile olsa yemek pişirme cihazlarının olduğu her yerde duman dedektörü olması basit bir sağduyunun gereği.
Bu cihazlar basit bir internet taraması yapıldığında neredeyse bütün online marketlerde satılıyor, temelde üç çeşidi var bu cihazların ama bu vakada en basiti bile iş görürdü. Bu cihazların fiyatları da 265 liradan başlıyor, 3 bin liraya kadar uzanabiliyor.
Peki kimler sorumlu?
Tahmin etmesi zor değil, esas siyasi tartışma ve CHP’li Bolu Belediye Başkanı ile Özgür Özel’in iddia ettiği gibi bilirkişi raporunun esas beğenilmeme sebebi raporun son iki sayfasına sığan sonuç bölümü.
Özgür Özel’in açıkladığı rapor yangınla ilgili dört sorumlu bulmuş. Bunlar şöyle:
“-İlgili otele 1997 ve 1999 tarihlerinde inşaat ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi veren kurumun mülga Bolu Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü (yeni Bolu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü), 2009 tarihinden sonra ruhsat ve yapı kullanma izin belgesi vermeye yetkili kurum olarak Bolu İl Özel idaresi, söz konusu otel işletmesine Turizm İşletme Belgesi düzenleyen kurum olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sorumlu olduğu;
-Yatırımcı kuruluş ve yapı sahibi olarak Grand Kartal Otel adlı işletmenin sorumlu olduğu;
-Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 26.07.2002 tarihinden itibaren oteldeki yangın sistemleri ile varsa tadilat projelerinin tasarım ve uygulanmasında sorumluluğu olan mimar ve mühendisler ile uygulayıcı yükleniciler ve imalatçıların sorumlu olduğu;
-Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 26.07.2002 tarihinden itibaren yapının yapılması, kullanılması, bakım, onarım ve denetiminde görev alan müşavir, danışman, proje kontrol, yapı denetim ve işletme yetkilileri sorumludur.”
Bir de kusurlular var
Özel’in açıkladığı rapora göre bilirkişi heyeti sorumluların ardından bir de kusurluları sıralıyor.
Burada da bilirkişi Grand Kartal Oteli sahibi ve yöneticilerini; yapı sahipleri ile birlikte yapı müteahhit firmalarını; projelendirme, uygulama ve denetiminde görevli kişileri, yapıdaki elektrik ve mekanik tesisatın bakım, onarım ve işletmesinden sorumlu kişileri; yapı ruhsatı vermeye yetkili mercileri; yapıyı sigorta eden sigorta şirketini; iş sağlığı ve iş güvenliği uzmanını da kusurlu bulmuş.
Adalet Bakanı: Rapor korsan
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç CHP lideri Özgür Özel’in paylaştığı Bolu Kartalkaya’daki yangın faciası bilirkişi heyeti ön raporuna “korsan” dedi.
Tunç “Soruşturmayı yürüten Bolu Cumhuriyet Başsavcılığına sunulmamış, hiçbir resmi niteliği olmayan korsan bir metni rapor diye paylaşarak kamuoyunu yanıltmaya ve soruşturmayı etkilemeye çalışmak büyük bir sorumsuzluk ve vicdansızlıktır. Bu durum, en başta faciada kaybettiğimiz canlarımızın ailelerine büyük saygısızlıktır ve milletimizi aldatmaktır” diye konuştu.
Yoksa Tanju Özcan’ın iddiası doğru mu?
Adalet Bakanı’nın “Başsavcılığa sunulmamış korsan rapor” demesi Tanju Özcan’ın sabah saatlerinde “Bilirkişi raporunu beğenmediler, bilirkişiyi işten el çektirdiler” açıklamasını doğrular nitelikte mi, şimdilik bilinmiyor. Ancak bu bilirkişi raporu konusu daha çok tartışılacak anlaşılan.