Gezi Parkı direnişinde direnişçilere pala ile saldıran ve ’Palalı Sabri’ lakabıyla tanınan Sabri Çelebi'yi öldürenler hakkında iddianame hazırlandı. İddianamede iki kişinin müebbet hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

İstanbul’daki Gezi Parkı’na Topçu Kışlası’nı yeniden yapmak için başlayan inşaat çalışmalarını protesto etmek amacıyla Mayıs 2013’te eylemler başlamış, daha sonra Türkiye’nin birçok noktasına yayılmıştı.

Beyoğlu’ndaki bu Gezi Parkı direnişinde çevredekilere pala ile saldıran ve “Palalı Sabri” lakabıyla tanınan Sabri Çelebi’nin 1 Şubat 2024’te bir gece kulübü önünde çıkan kavgada dokuz kurşunla vurularak hayatını kaybetmesine ilişkin soruşturma tamamlandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede Sabri Çelebi ‘maktul’, Çetin Görer ve Hüseyin Kırmızı ‘şüpheli’ sıfatıyla yer aldı.

Hazırlanan iddianamede Sabri Çelebi ile şüphelilerden Hüseyin Kırmızı arasında önceye dayalı ticari ilişkilerinden kaynaklı olarak anlaşmazlık bulunduğu, olay gecesinde Çelebi’nin araba ve içindeki iki kişiyle birlikte bir gece eğlence mekanının önüne geldiği belirtildi.

Ayrıca burada durakladığı sırada kısa süre içinde beliren kalabalık bir insan grubuyla belirlenemeyen içerikte konuşmalar gerçekleştiği, Çelebi’nin yanındaki iki kişinin araçtan inerek kalabalık grubun yanına gittiği, bu sırada karşı gruptan şüpheliler Hüseyin Kırmızı ile Çetin Görer’in hala araç içinde olan Çelebi’nin yanına yaklaştıkları aktarıldı.

İki şüpheliden Görer’in silahla defalarca Çelebi’ye doğru ateş etmeye başladığının belirtildiği iddianamede diğer şüpheli Kırmızı’nın da Çelebi’nin yüz kısmına doğru defalarca yumruk attığı, Çelebi’nin vurularak yaralandıktan sonra yanındaki arkadaşlarınca hastaneye götürüldüğü ancak kurtarılamadığı kaydedildi.

Kendini korumak istemiş

Şüphelilerin ifadelerine de yer verilen iddianamede Çelebi’nin aracıyla yanlarına yaklaşarak araç camını açtıktan sonra laf attığı ve kendilerine sözlü sataşmada bulunduğunu, uyarılarına karşın sataşmalarını sürdürdüğünü, yanına gittiklerinde elini bel kısmına götürerek silah çıkaracağını düşündüklerinden kendilerini korumak amaçlı yumruk savurup silahla ateş ettiklerini söyledikleri kaydedildi.

İddianamede Adli Tıp Kurumu Otopsi Raporuna göre Çelebi’nin vücuduna dokuz kurşun isabet ettiği, şüpheli Kırmızı’nın Çelebi’nin direncini kıracak biçimde tokat ve yumruk atarak diğer şüpheli Görer’in eylemine katıldığı ve Sabri Çelebi’yi kasten öldürdükleri belirtildi.

Hazırlanan iddianamede şüpheli Çetin Görer’in ‘kasten öldürme’, ‘korku, kaygı veya panik meydana getirecek tarzda silahla ateş etme’ ve ‘ruhsatsız silah bulundurma’ suçlarından toplamda müebbet hapis ile 1 yıl 6 aydan 6 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

Diğer şüpheli Hüseyin Kırmızı’nın ise ‘kasten öldürme’ suçundan müebbet hapis cezasıyla cezalandırılması istendi. Şüphelilerin yargılanmasına önümüzdeki günlerde İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlanacak.

Palalı Sabri soruşturmasında 8 gözaltı