Kırşehir'de bir esnaf insanların sürekli işine karışmasına tepki göstererek dükkanının önüne pankart astı. Ancak haberdeki bazı detaylar yeni soru işaretleri doğurdu.

Dünyanın neresinde olunursa olunsun gün içinde birçok kişi yaptığı işle uzaktan yakından alakası olmayan insanların ‘bilmişliğine’ maruz kalıyor. Kimileri uzlaşmacı davranıp “he” diyerek meseleyi geçiştiriyor, kimileri içinse bu bir kavga sebebine dönüşüyor.

Haliyle bu durum günümüzün başlıca sorunları arasında yer alıyor.

Kırşehir’de yaşayan petshop sahibi Yunus Emre Koçak’ın durumunda ise bazı çelişkiler var. Petshop işleten adam, hazırlayıp dükkanının camına astığı pankartta şunları söylüyordu:

“Hayvanlar niye güneşte gölgede, sıcakta soğukta, sulu susuz, yemli yemsiz’ demeyin. Her şeyin farkındayız, merak etmeyin. Sonuçta bu bizim işimiz, siz kendi işinize bakın. Güneşe koysak ’niye güneşte’, gölgeye koysak ’neden gölgede’ diyorsunuz. Bu işi sizden öğrenecek değiliz.”

İhlas Haber Ajansı’nda (İHA) yayınlanan bu haberi ilk okuduğumuzda aklımızda bazı soru işaretleri oluştu. Demek ki insanlar hayvanların güneşte bekletildiğini, yemeksiz, susuz kaldığını düşündürecek bir manzarayla karşılaşmış.

Belediyelere sokak köpeklerini barınaklara kapatma, hatta ‘bazı hallerde’ adına ötanazi demeden iğneyle öldürme yükümlülüğü veren Hayvanları Koruma Kanunu, birkaç sene önce de petshoplarla gündemdeydi. Bu dükkanlarda yaşaması işkence haline geldiği düşünülen hayvanlar artık katalogdan ‘seçilecek’, satın alınana dek daracık ‘kümeslerde’ hayatını sürdürmeye mahkum edilmeyecekti.

Ancak bu durum yalnızca kedi ve köpeklerle sınırlı kaldı. Muhabbet kuşları, hamster gibi hayvanlar kapsam dahilinde değildi. Satışlarına bu mağazalarda devam ediliyor.

Yunus Emre ise davasında ‘haklı’ olduğunu söylüyor. Olumlu tepkilerle karşılaştığını söyleyen adam, ‘işi bilmeden konuşan’ insanların sonradan kendisinden özür dilediğini anlatıyor:

“Hoşuma gitti. Şimdi herkes kendi işine bakıyor. Hayvan beslemeyi bakmayı bilen ve bilmeyen insanlar da tepkim sonrası işimize karışmamış oluyor. İnsanlar biliyorlar, burada amacımız hayvan satışı yapmak değil; bireysel olarak birçok insanın hayvan korkusunu yendim.”

Dükkanının önündeki yazıyı da derdini anlatabildiğini düşünerek kaldırmış.

Haberde yalnızca pankartın ve esnafın fotoğrafı yer alıyor. Genel manzaraya dair herhangi bir fikrimiz yok. Çevredeki dükkanlarda çalışanlarla, mahalle sakinleriyle de konuşulmamış. Dolayısıyla haber bir yanıyla eksik kalıyor.

Biz ‘olumlu dönüşler’ yapıldığı söylenen bu eylemi size aktarırken şerhlerimizi de eklemeyi uygun gördük. “İnsanların işine karışılmalı mı, karışılmamalı mı, hangi şartlarda karışılmalı?” sorusunun yanıtını da size bırakıyoruz.