Polis kurşunuyla yaşamını yitiren Alican Razı'yı öldüren silahı Emniyet Kriminal ve Adli Tıp değil, kendi çabalarıyla avukatlar buldu.

Alican Razı koronavirüs tedbiri olarak uygulanan sokağa çıkma yasakları döneminde Ankara’da polis noktasından açılan ateşle vurularak öldürüldü. 25 Mayıs 2020’deki olay Ankara Valiliği tarafından trafik kazası olarak duyuruldu, ancak adli muayenede Razı’nın başına isabet eden mermi çekirdeğiyle hayatını kaybettiği anlaşıldı.

Gazete Duvar’dan Can Bursalı’nın haberine göre dört yıldır açık olan dosyada Ankara Valiliği denetim noktasında bulunan ve Razı’ya ateş açan güvenlik güçleri için önce soruşturma izni vermedi.

Razı’nın ailesinin avukatları valiliğin kararına itiraz etti. İstinaf mahkemesi Ankara Valiliği’nin kararını iptal etti. Bunun üzerine hazırlanan iddianame mahkeme tarafından reddedildi. Yeterli inceleme yapılmadığı için reddedilen iddianame tekrar hazırlandı, polis ve jandarmalardan oluşan 10 kişi hakkında 22 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Yedi tabanca ve iki tüfeğe elkondu

Olayla ilgili yedi tabanca ve iki tüfeğe de elkonarak incelendi.

Emniyet Kriminal Laboratuvarı’nda hazırlanan raporda Razı’yı öldüren kurşunun hangi silahtan ateşlendiği tespit edilemedi. Bu nedenle iddianamede fail tespiti yapılamadı.

Bunun üzerine Razı’nın ailesinin avukatları elkonan silahlar ve mermi çekirdeklerinin fotoğraflarının dosyaya gönderilmesini talep etti.

Talebin kabul edilmesinin ardından avukatlar Razı’yı öldüren mermi çekirdeğinin elkonan yedi tabancanın ateşleyebildiği özellikte olmadığını belirledi.

Elkonan iki tüfekten biri Kalaşnikof olarak bilinen uzun namlulu silahtı. Kalaşnikof tüfekten atılan mermi çekirdeklerinin de Razı’dan çıkanla eşleşmediği sonucuna varan avukatlar Sig Sauer marka tüfeği inceledi.

Avukatların yaptığı tespite göre Razı’yı öldüren mermi Sig Sauer’den çıktı.

Jandarma kriminal: Tüfekten ateşlendi

Avukatlar bu tespitlerin ardından mahkemeye başvurarak Adli Tıp Kurumu’nun inceleme yapmasını talep etti.

Mahkeme bu talebi kabul etti ancak Adli Tıp mukayese işleminde yeterli bir sisteme sahip olmadıklarını belirtti. Dosya daha sonra Jandarma Kriminal Laboratuvarı’na gönderildi. Jandarma Kriminal’de yapılan incelemede Razı’yı öldüren mermi çekirdeğinin bir tüfekten ateşlendiği belirtildi. Ancak Jandarma Kriminal’in raporunda ölüme sebep olan mermi çekirdeği ile Sig Sauer marka silahtan atılan karşılaştırma örnekleri arasında benzerlik tespit edilse de çekirdek üzerindeki deformasyondan dolayı kesin sonuca varılamadığına dikkat çekildi.

Oysa Razı’nın ailesinin avukatları olayda aynı nitelikte başka silah kullanılmaması nedeniyle mevcut raporla kesin sonuca varılabileceğini belirtiyor.