Uygulanan politikaların yetersizliği nedeniyle her gün yüzlerce kadının öldürüldüğü, istismara maruz kaldığı Türkiye’de bu başlıktaki haberlere bir yenisi daha eklendi.
Adem ve Güler Muslu çifti İstanbul’un Esenler ilçesinde yaşıyorlardı. 11 Ekim’de nedendir bilinmez, tartışmaya başladılar. Bu sırada Adem, eşine silahla ateş etti. Daha sonra 112’yi arayarak “Yanlışlıkla karımı öldürdüm” dedi.
Olay yerine gelen sağlıkçılar kadının hayatını kaybettiğini doğrularken polisler adamı gözaltına aldı.
Yaşananlarla ilgili soruşturma devam ediyor.
Üç ayda en az 117 kadın öldürüldü
Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, Bianet, Jin News, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve çeşitli yerel-uluslararası kaynaklardan veriler derledi. Buna göre Temmuz-Eylül 2024 döneminde Türkiye’de 117 kadın öldürüldü. 110 kadın ise şüpheli şekilde hayatını kaybetti.
Rapora göre 163 kadın fiziksel şiddet gördü, 147 kadın seks işçiliğine zorlandı. Ayrıca raporda 42 kadının cinsel tacize ve üç kadının tecavüze maruz bırakıldığı söylendi.
Şiddete uğrayan kadınların yaş dağılımı da çeşitlilik gösteriyor. Veriler, mağdurların yüzde 8’inin 0-17, yüzde 5’inin 18-24, yüzde 6,1’inin 25-34 yaş aralığında olduğunu gösteriyor. Mağdurların çoğunun yaşı ise bilinmiyor.
Faillerin kimliği ve cinayetlerin coğrafi dağılımı
Raporda, şiddet ve cinayet vakalarının büyük bir bölümünün faili olarak eşler öne çıkıyor. Cinayetlerin yüzde 23,1’inde failler eşlerken, cinsel taciz vakalarının yüzde 73,8’i tanımadıkları kişiler tarafından gerçekleştirildi. Coğrafi dağılımda ise İstanbul, kadın cinayetlerinde başı çekiyor.
Coğrafi dağılım açısından, cinayetlerin yüzde 14,5’i İstanbul’da, yüzde 7,7’si Ankara’da, yüzde 6,8’i İzmir’de gerçekleşti.
