Alman polisi, dün sabaha saatlerinde AHaber ve Sabah’ta çalışan iki gazetecinin evlerine baskın düzenledi. Sabah’ın Frankfurt Bürosu Temsilcisi İsmail Erel ile Sabah Avrupa Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Cemil Albay gözaltına alındı. Sabah gazetesinin temsilcilik ofisindeki bilgisayar ve materyallere el konuldu. Gazetenin bürosunda arama yapıldı. Sabah gazetesindeki habere göre bu operasyonun nedeni FETÖ’den firari olan Cevheri Güven ve Ercan Karakoyun’un şikayeti.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun tarafından yapılan açıklamada ise Almanya’nın gazetecileri susturmaya yönelik tutumununun kabul edilemez olduğu ve Almanya’daki basın özgürlüğüne yönelik baskıdan endişe duyulduğu belirtildi.
Altun ayrıca gözaltıların nedeninin FETÖ firarilerinin ihbarı olduğu vurgulayarak “Sabah gazetesi Almanya Temsilcisi İsmail Erel ve Sabah Avrupa gazetesi Yazı İşleri Müdürü Cemil Albay’ın, Cevheri Güven gibi tescilli bir FETÖ mensubunun şikayeti üzerine gözaltına alınmasını kınıyorum” dedi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise A Haber’de katıldığı programda, “Berlin’de hukuk müşavirimiz süreci takip ediyor. Oradaki bazı FETÖ’cülerin şikayeti üzerine adli tahkikat başlatıldığı ve onun ötesinde fazlaca bir malumat sahibi olamamışlar. Türkiye’de terör eylemine katılan bir kişi için Türkiye’ye gelip ‘gazeteci’ diyor. Dolandırıcılık yapmış ama mesleği gazeteci ise gelip ‘Türkiye’de gazeteci tutuklandı’ diye pek çok Türkiye’ye yönelik haksız eleştiri yapanlar, Avrupa’dan, Avrupa Birliği’nden, Avrupa Konseyi’nden” dedi.
Sabah gazetesi, geçtiğimiz aylarda FETÖ’cü Cevheri Güven’in Almanya’da yaşadığı evi ve çevresinin fotoğrafını yayınlamıştı. Geçtiğimiz günlerde de Türkiye’nin talebi üzerine Cevheri Güven’in Twitter hesabı engellenmişti.
Almanya Büyükelçisi Dışişleri’ne çağrıldı
Almanya’nın Ankara Büyükelçisi, Alman polisinin Türk basın mensuplarını gözaltına alması nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.
Dışişleri Bakanlığı, “Sabah Gazetesi’nin Frankfurt Bürosu temsilcilerinin Alman polisi tarafından bugün gerekçe gösterilmeden gözaltına alınmaları Türk basınına yönelik bir taciz ve yıldırma eylemidir. Bu menfur eylemi şiddetle kınıyoruz” açıklaması yaptı.
Açıklamada ayrıca gazetecilerin gözaltına alınmasının seçimlere denk gelmesinin ‘kasıtlı’ olduğunu belirtilirken baskının Almanya’nın basın ve ifade özgürlüğüne çifte standart uyguladığının gösterdiği belirtildi.
İki gazeteci akşam serbest bırakıldı
Almanya ve Türkiye arasında kısa süreli diplomatik krize neden olan Sabah gazetesinde çalışan gazeteciler, akşam saatlerinde serbest bırakıldı.
İki gazeteci hakkındaki soruşturmayı yürüten Darmstadt Savcılığı ve Emniyeti’inden yapılan açıklamada, gazetecilerin gözaltına alınma nedeni olarak ‘kişisel verilerin tehlike oluşturacak şekilde yayılması’ şüphesi olduğu belirtildi. Açıklamada ayrıca gazetecilerin evlerinde yapılan aramada veri depolama araçları ve diğer kanıt oluşturan unsurlara el konulduğu aktarıldı.