Bodrum'da işletmeler tarafından kapatılan kıyılarda özgürce denize girememelerini protesto eden insanlar tepki olarak kentin göbeğinde şezlong açıp güneşlendi. Ellerinde 'Denize erişim herkesin hakkı', 'Kıyılar hepimizin' yazılı dövizler vardı.

Türkiye’nin tüm kıyı şeritlerindeki sahiller yaz sezonu nedeniyle bugünlerde yoğun. Çoğu yerde işletmeler plajı kullanmak isteyenlerden giriş ücreti alıyor. Ve bu ücret yer yer çok ciddi rakamlara ulaşıyor.

Başta Ege kıyıları olmak üzere denize ücretsiz girilebilecek alan neredeyse kalmadı. Özel işletmelerde günlük şezlong kiralamanın bedeli 500 TL’den başlıyor, 2 bin TL’ye çıkıyor. Plaja giriş ücreti değil ama şezlongdan duşa çeşitli hizmetler için ücret alan yerler de var.

Ayrıca bu yerler İstanbul, Ankara gibi kentlerden tatil için gelenler nedeniyle her zaman kalabalık.

Çeşitli tüketici hakları dernekleri ve konunun uzmanı avukatlara göre ‘sadece denizden yararlanmak isteyen kişilerden plaja giriş ücreti alınması yasalara tamamen aykırı.’

Türkiye’nin en önemli tatil beldelerinden Muğla’nın Bodrum ilçesinde halk bu nedenle denize girememekten şikayetçi.

‘Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi’ isimli grup dün ‘Denize erişim herkesin hakkı’, ‘Kıyılar kimsenin hakkı değildir’, ‘Kıyılar hepimizin’ yazılı dövizler açarak Bodrum Belediye Meydanı’nda toplandı.

Halkın kullanması gereken sahili işletmecilerin ecr-i misil karşılığında işgal ettiğini vurgulayan halk meydana havlu, şezlong ve plaj şemsiyesi koyarak bir süre güneşlendi.

Alanda güneş kremi sürüp üstüne su dökenleri çevreden geçen yerli ve yabancı turistler de izledi.