Sahte denklik belgesiyle gözaltına alınanların yabancı kontenjanından üniversiteye girip avukat ve doktor olduğu tespit edildi. İddiaya göre şüpheliler için Türkiye'de okumalarına rağmen Kosova veya Karadağ'dan mezun olmuş gibi belge düzenlendi.

Önceki gün İstanbul merkezli 13 ilde operasyon düzenlenmiş, gerçeğe aykırı beyanla denklik belgesi temin ettikleri iddiasıyla 30 kişi gözaltına alınmıştı. Şüphelilerin emniyetteki sorguları devam ederken soruşturmanın detayları da belli olmaya başladı.

Buna göre Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı müfettişler bazı kişilere ait diplomalarda usulsüzlük ve uyumsuzluk tespit etti. Bu saptamalar savcılığa iletildi ve hileli denklik belgeleriyle ilgili soruşturma başlamış oldu. Bu çerçevede harekete geçen İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri  polis, kimlik ve adres bilgileri açığa çıkarılan şüphelilerle ilgili araştırmayı derinleştirdi. Bazı kişilerin Türkiye’de orta öğretim kurumu mezunuyken Karadağ ve Kosova’da eğitim-öğretim görmüş gibi gerçeğe aykırı beyanla Milli Eğitim Müdürlükleri’nden denklik belgesi sağladığı ortaya çıktı.

Başvuru nasıl yapılıyor?

MEB’in sitesinde yaptığı bilgilendirmeye göre yurtiçinde milletlerarası ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki özel öğretim kurumları ve büyükelçiliklerce açılmış okullarla yurtiçi ve yurtdışındaki ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında öğrenim görenler denklik başvurusu yapabiliyor. Başvuru için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları pasaportlarının giriş-çıkış tarihlerini gösteren mühürlü sayfalarının fotokopisini teslim etmek zorunda.

Bu aşamalardan hileyle geçen şüphelilerin YÖK’ün yabancı öğrencilere tanıdığı yüzde 10’luk kontenjandan yararlanıp tıp, hukuk, eczacılık gibi bölümlere yerleştiği saptandı. Bazıları bu denklik belgesiyle mezun olup çalışmaya bile başladı.

Aktif çalışan şüpheliler arasında Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığında Yazı İşleri Müdürlüğü yapan Zübeyir O., Polis Meslek Yüksek Okulunda görevliyken FETÖ/PDY bağlantısı olduğu gerekçesiyle kamudan ihraç edilen ve halen diş hekimi asistanlığı yapan Selim Can G., yeni nesil yapımcı olarak lanse edilen ve Türkiye’de bir holdingin yönetim kurulu başkanlığını yapan Tolga A., kritik davalara bakan avukat Mahmut G. ve aktif icra memuru Ayten D. ile birlikte iş insanı, sigortacı, diş hekimi asistanı, uçak kabin memuru, avukat, eczacı ve muhasebeciler var.

Dolandırıcılık neden patladı?