Arnavutluk Adalet Bakanlığı’nca iadesinin ardından getirildiği Türkiye’de tutuklanan Özer’in de aralarında bulunduğu yedisi tutuklu 21 sanığın dolandırıcılık yaptıkları gerekçesiyle yargılandığı davada cumhuriyet savcısı, esas hakkındaki mütalaasını açıkladı.
Anadolu 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, Özer’in de aralarında bulunduğu beş tutuklu sanık ve bir kısım müşteki ile tarafların avukatları katıldı.
Tutuklu sanıkların ikisinin Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandığı duruşmada, cumhuriyet savcısı, esas hakkındaki son görüşünü açıkladı. Mütalaada, Özer’in, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık” ve “tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılık ve suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama” suçlarından 12 bin 142 yıldan, 40 bin 462 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.
356 milyon liralık zarar
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, kripto paranın ne olduğu, Bitcoin’in yasal statüsü, kripto borsalarında nasıl işlem yapıldığı ve borsalar arasındaki farklılıklar anlatılıyordu.
Thodex isimli şirketin 400 bin lira sermayeyle Özer tarafından kurulduğu aktarılan iddianamede yer alan MASAK raporuna göre, Thodex platformunun müştekileri iş ve işlemleri nedeniyle hileli davranışlarla aldattığı kaydediliyordu.
MASAK raporunda Özer’in hakimiyeti altındaki üç ayrı hesaptan 253 milyon 714 bin 909 lira karşılığı kripto varlık transfer edildiği vurgulanarak, bu transferlerin önemli bir kısmının sanıklar Cem Uzunoğlu, Faruk Fatih Özer ve Zuhal Özer’in ticari merkezi Malta’da bulunan Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcısı nezdinde yer alan kripto varlık cüzdanlarına transfer edildiği belirtiliyordu.
Bu suçlar sebebiyle 356 milyon liralık zarar oluştuğuna dikkati çekilen iddianamede, Özer’in de aralarında bulunduğu yedisi tutuklu 21 sanık hakkında, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme”, “bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık” ve “tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılık ve suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama” suçlarından 12 bin 164’er yıldan 40 bin 562’er yıla kadar hapis cezası isteniyordu.
Ne olmuştu
Dosyada firari sanık olarak aranan kripto para borsası Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer, 30 Ağustos’ta Arnavutluk’ta yakalanmıştı.
Arnavutluk’taki Dıraç Temyiz Mahkemesi’nin iade kararının ardından 20 Nisan’da ülkeye getirilen Özer’in, 23 Nisan’da sevk edildiği Anadolu Adalet Sarayı’nda nöbetçi hâkimlikçe tutuklanmıştı.