Haber tweetleri atan ‘Haberlog’ hesabı Sezgin Baran Korkmaz’ın katıldığı yayından kesitleri ‘destekleyici’ mesajlarla paylaştı. Aynı günlerde ekibe katılan gazeteciyle de yardımseverlik tiyatrosu sahnelendi.

SBK Holding’in sahibi Sezgin Baran Korkmaz hakkında ABD’de ‘dolandırıcılık ve yargıya müdahale’, Türkiye’de ise 132 milyon dolar kara para aklama suçlamasıyla yargılamalar sürüyor. Korkmaz eski iş ortakları Kingston kardeşler ve Lev Aslan Dermen’in ABD Hazinesi’ni dolandırarak elde ettiği yaklaşık 511 milyon doların 133 milyon dolarını aklamakla suçlanıyor.

Bu suçlamalar sebebiyle Korkmaz 2 Mayıs 2021 tarihinde Avusturya’da yakalanarak tutuklandı. Avusturya Adalet Bakanlığı 2022 yılının Temmuz ayında Korkmaz’ın ABD’ye iade edilmesine karar verdi. ABD ve Türkiye’nin iade taleplerini değerlendiren yetkililer suçun işlendiği yerin Utah eyaleti, aklandığı iddia edilen kara paranın da ABD Hazine Bakanlığı’na ait olması nedeniyle tercihini ABD’den yana kullandı.

Korkmaz ABD’ye iade edildikten sonra bir süre tutuklu kaldı, yargı önüne çıktı ve 1 Ağustos 2023’te tahliye edildi.

Fatih Altaylı’da izleyip belki de beğendiğiniz Sezgin Baran Korkmaz’ın ahlak anlayışı hakkında biraz fikriniz olsun

Sezgin Baran Korkmaz üç ay önce CNN Türk’ün canlı yayınına katılarak “Kaçmadım. Benden bir Reza Zarrab davası çıkmaz. İki ay sonra döneceğim” dedi ama sonra bir ses çıkmadı. “Nerede acaba” sorusunun cevabı bir sosyal medya paylaşımıyla ortaya çıktı.

New York’taki Ali Baba Mediterranean adlı restoranın sosyal medya hesabından yayınlanan videoda Korkmaz bir “hayırsever” olarak tanımlanıyor ve sokaktaki evsizlere yemek dağıttığı görülüyordu.

Korkmaz ardından Fatih Altaylı’ya konuştu ve kendisini aklamaya çalışan açıklamalar yaptı. Korkmaz’ın ortaya son çıkışı da bir “yardımseverlik” mesajıyla oldu. Bu mesajı Güneydoğu’dan paylaştığı haberlerle bilinen “Haberlog” isimli X hesabının çalışanı gazeteci Rojda Altıntaş’aydı.

Rojda Altıntaş’ın o gün henüz cansız bedeni bulunmamış ve arama çalışmaları devam eden sekiz yaşındaki Narin Güran’la ilgili yayınları Haberlog hesabından paylaşıldı. Narin’in cansız bedeninin bulunduğu ertesi gün ve sonraki günlerde de konuyla ilgili yayınları devam etti.

Bir gün sonra, 9 eylülde ise Haberlog’dan hakkında paylaşımlar yapılan Sezgin Baran Korkmaz, Rojda Altıntaş’ın bir tweetini alıntılayarak şunları yazdı:

“Sevgili Rojda Altıntaş Narin’in bulunması ve sağ salim evine geldiğinin müjdesini bana verecek kişiye ödül vereceğime söz vermiştim. Ne yazık ki alçaklar karanlık dehlizlerde kıydılar yeğenime.

Senden bir ricam olacak; aydınlık yarınlara topluma ve vatana hayırlı birer evlat olabilmeleri için onlara bilimin ışığında küçük de olsa okul ihtiyaçlarını karşılaman için kabul edersen Amerika’daki avukatlarım sana 3 milyon TL gönderecek.

Özel bir ricam daha var senden; çocuklara renkli boya kalemleri ile Yaşar Kemal’in ‘Kalemler” kitabını alırsan benim adıma, sana minnettar olurum.”

Rojda Altıntaş da bu paylaşımı alıntılayarak şunları yazdı:

“Narin’in kaybı hepimizin yüreğinde derin bir iz… Çocuklara uzattığınız bu anlamlı el, onların geleceğe dair umudu öğrenmesine vesile olacak. Yaşar Kemal’in ‘Kalemler’ öyküsünde dediği gibi, “Bir çocuğun eline kalem verdiğinizde ona dünyayı değiştirme gücünü de vermiş olursunuz.” Bu umudu, çocukların kalplerine yeşertmek için buradayım. @SezginBaran_”

Sezgin Baran Korkmaz’a bu karşılığı vermesi nedeniyle bazı takipçilerinden tepki alan Rojda Altıntaş daha sonra attığı tweette şöyle yazdı:

“Baran Bey’in vakfıyla görüştük, ihtiyaç sahibi köyleri bildireceğim ve kırtasiye ödemeleri Amerika’daki avukatı tarafından doğrudan kırtasiyelere yapılacak.”

Rojda Altıntaş, Sezgin Baran Korkmaz’ın Diyarbakır’daki çocuklar için göndereceğini duyurduğu paranın doğrudan kırtasiyelere ödeneceğini duyurduğu ikinci paylaşımı sonrasında da bazı takipçilerinden tepki almaya devam etti.

Serbestiyet’den Onur Erkan bu gelişmeler üzerine Haberlog hesabını inceledi. Erkan’ın haberine göre Haberlog hesabı Sezgin Baran Korkmaz’ın katıldığı Fatih Altaylı yayınıyla ilgili “Bir ülke yalan üzerinden Sezgin Baran Korkmaz’ı linç etti. Adamın tek açıklaması algıyı paramparça edip gerçeği ortaya çıkardı” gibi tweetler atmıştı.

Aynı gün o zamana kadar bir muhabiri olduğu izlenimi vermeyen Loghaber gazeteci Rojda Altıntaş’ın aralarına katıldığını duyurdu. İki gün sonra Korkmaz, Altıntaş’a kendisi aracılığıyla Diyarbakır’daki çocuklar için 3 milyon TL’lik yardım dağıtma talebini ileten tweet attı.

Haberlog Korkmaz’ın yayınını “İş insanı Sezgin Baran Korkmaz, Fatih Altaylı’yla Teke Tek programından fotoğraf paylaştı. Basın camiasında bu programın rating rekoru kıracağı düşünülüyor” mesajıyla bir önceki akşamdan duyurdu.

Ertesi gün ise yayından 15 dakikalık uzun bir kesit, haber dilinden uzak bir şekilde şu mesajla paylaşıldı:

“Bir ülke hep bir oldu, yalan üzerinden iş insanı Sezgin Baran Korkmaz’ı linç etti. Adamın tek bir açıklaması algıyı paramparça edip gerçeği ortaya çıkardı.”

Yine aynı gün yayından yedi dakikalık bir kesit daha paylaşıldı ve Korkmaz’ın yayında dile getirdiği bazı iddialarla ilgili şöyle yazıldı:

“Av. İlhan Cihaner ve Av. Mustafa Ateş’in FETÖ borsası kurdukları belgeleriyle ortaya çıktı. İki avukatın Borajet olayıyla ne ilgisi var? Yaşananları iş insanı Sezgin Baran Korkmaz, Fatih Altaylı’ya anlattı…”

‘Sezgin Baran Korkmaz’la görüşmedim’

Konuyla ilgili 13 Eylül’de Serbestiyet’in ulaştığı Rojda Altıntaş konu hakkında konuşmak istemediğini ve Sezgin Baran Korkmaz’la telefonda veya yüz yüze hiçbir görüşme yapmadığını söyledi. Bu görüşmeden saatler sonra Haberlog hesabından bir açıklama paylaşıldı.

Haberlog’un 3 Eylül itibariyle eski sahipleriyle bir bağlantısı kalmadığı belirtilen açıklama gazeteci Mediha Olgun’un hesabı alıntılanarak paylaşıldı.

Hesaptan duyurulan açıklama şöyle:

“HaberLog’un 3 Eylül 2024 tarihi itibariyle eski sahipleri, yönetici ve çalışanlarıyla hiçbir bağlantısı kalmamıştır. Bu tarihten itibaren Haberlog artık yöneticisinden gazetecisine, ofis boyundan idarecisine kadar büyük bir ekibe aittir ve bu ekip her geçen gün büyümeye devam etmektedir. Yakında yeni açılımlarla karşınızda olacağız. Özgür, özgün ve bağımsız haberler için bizi izlemeye devam edin. @olgun_mediha”

Mediha Olgun konuşmak istemedi

Mediha Olgun da Sezgin Baran Korkmaz ve Loghaber arasında bir ilişki olup olmadığı sorusuna cevap vermek istemedi.

Haberlog’dan önceki gün (16 Eylül) yeni bir açıklama yapıldı. Bu açıklamada ise dört gün önce yapılan açıklamadan tamamen farklı olarak Haberlog’un hiç el değiştirmediği, Mediha Olgun ile Rojda Altıntaş’ın Haberlog bünyesine dahil edildiği iddia edildi.

Bu sırada hesaptan dört gün önce yapılan “HaberLog’un 3 Eylül 2024 tarihi itibariyle eski sahipleri, yönetici ve çalışanlarıyla hiçbir bağlantısı kalmamıştır” ifadesinin yer aldığı açıklamanın ise silinmesi dikkat çekti.

Mediha Olgun: Haberlog’dan ayrılmış bulunuyorum

Yeni açıklamanın hemen ardından DEM Parti’yle ilgili sert eleştiriler yaptığı bazı eski tweetleri gündeme getirilen Mediha Olgun da Haberlog’dan ayrıldığını duyuran bir tweet attı.

Ancak Mediha Olgun’un tweetinin altına birçok kişi ayrılık kararını inandırıcı bulmadığını belirten paylaşımlar yaptı.

Henüz yalnızca X üzerinden yayın yapmaya devam eden Haberlog’un haber sitesi kurma çalışmasının devam ettiği ve farklı dijital mecralardan da yayınlara başlayacağı öğrenildi.

Sezgin Baran Korkmaz kendini aklamaya çalışıyor ama ‘beraat ettim’ dediği davadan ceza almış