Denge bozukluğu, kas kaybına bağlı yürüyememe, konuşma ve görme sorunları gibi geniş bir semptom yelpazesine sahip ‘Friedreich ataksisi’ hastalığının tedavisi için yurt dışından getirilen ilaç, Türkiye’de devlet tarafından karşılanmıyordu. Bunun üzerine, tedavi için gerekli ilacı temin edemeyen hastalar mahkemelere başvurdu. Türkiye’nin farklı illerinde 31 hasta için açılan davalardan 27’sinde mahkemeler, ilacın SGK tarafından karşılanmasına karar verdi. Dört dava ise devam ediyor.
İlk dava Hatay’da açıldı
İlk dava 18 yıldır Friedreich ataksisi ile mücadele eden 24 yaşındaki Mert Günal için şubatta Hatay’da açıldı. Tekerlekli sandalyeye bağımlı olan Günal, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tedavi görüyordu. Ankara 25’inci İdare Mahkemesi hastalığın tedavisi için gerekli olan ilacın SGK tarafından karşılanması gerektiğine karar verdi. Mahkeme Anayasa’da yer alan sosyal güvenlik hakkı ve yaşam hakkı maddelerini temel alarak ilacın temin edilmemesi durumunda hastanın yaşamının tehlikeye gireceğine dikkat çekti. Bu kararın ardından, Mert Günal ilacına kavuştu. Annesi Aynur Günal, “Yıllardır bir mucize bekliyorduk. İlaca kavuşmanın sevincini tarif edemem” dedi.
Ankara ve diğer şehirlerde açılan benzer davalarda da mahkemeler aynı yönde kararlar verdi. Gürsel Yılmaz, Yaşar Bay, Selen Soba ve Mert Özcan gibi birçok hasta için açılan davalarda da SGK’nın ilacı karşılaması kararlaştırıldı.
Avukat Berkay Özdemir: Mahkeme bir günde karar verdi
Mert Günal’ın avukatı Berkay Özdemir, Friedreich ataksisinin ölümcül bir hastalık olduğunu belirterek, dünyadaki tek tedavinin ‘omaveloxolone’ etken maddeli ilaç olduğunu söyledi. Bu ilacın kutusunun 59 bin dolar olduğunu ve SGK tarafından karşılanmadığını belirten Özdemir Türkiye’deki ilk davayı kendilerinin açtığını belirtti. “Mahkeme, bir gün içinde yürütmenin durdurulması kararını verdi ve ilaç sipariş edildi. Mert Günal, ilacına ağustos ayında kavuştu. Şu anda toplam altı hastamız bu ilaca erişim sağladı ve kullanmaya başladı” dedi.