Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesine ilişkin davada savcı, MHP'li avukat Serdar Öktem ve sanıklardan Çağlar Zorlu'nun tahliyesine itiraz etti.

Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) gençlik örgütü Ülkü Ocakları’nın eski başkanı Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Ateş’in Aralık 2022’de Ankara’da sokak ortasında öldürülmesine ilişkin bir buçuk senede ancak başlayabilen dava, bilindiği üzere 2 Ekim’de adeta jet hızıyla sona erdi.

İkinci duruşmada sanıklardan son savunmalar alındı ve karar çıktı. 11 kişiye hapis cezası verildi, bunların beşi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Bugünse yeni bir gelişme yaşandı. Üzerinden iki gün geçmeden savcı, adliye kontrolle tahliye edilen MHP’li avukat Serdar Öktem ile beraat eden sanık Çağlar Zorlu’nun serbest kalmasına itiraz etti. Öktem’in tetikçinin kaçırılmasına katıldığından şüpheleniliyordu. Zorlu’nunsa Ateş’in bilgilerini azmettirici Tolgahan Demirbaş’a verdiği söyleniyordu.

Demirören Haber Ajansı’nın aktardığına göre avukatın tahliyesine itiraz gerekçesinde ‘tasarlayarak kasten öldürmeye yardım’ suçundan yargılanan Öktem’e isnat edilen suçun vasıf ve mahiyeti, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut olguların mevcudiyeti ve atıla suça ilişkin yasada belirtilen ceza miktarı dikkate alınarak adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağı belirtildi.

Zorlu’nun tahliyesine itirazın gerekçesinde ise sanığa isnat edilen suçun vasıf ve mahiyeti, kuvvetli suç şüphesini gösteren somut olguların mevcudiyeti, atılı suça ilişkin olarak yasada belirtilen ceza miktarı ve sanığın yargılamadan kaçma tehlikesi dikkate alınarak adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağı beyan edildi.

Kimler hakkında hangi kararlar verildi?

Beraat: Zekeriya Asarkaya, Hakan Saraç, Ufuk Köktürk, Çağlar Zorlu, Aytaç Ataç.

Tahliye: Serdar Öktem, Caner Güney.

‘Tasarlayarak kasten öldürme’ suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis: Tetikçi Eray Özyağcı, onu taşıyan motokurye Vedat Balkaya, ‘azmettiriciler’ Tolgahan Demirbaş ve Doğukan Çep.

‘Kasten öldürmeye teşebbüs’ suçlamasıyla ayrıca 13 yıl: Eray Özyağcı, Vedat Balkaya, Suat Kurt.

Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım’ın özel kalem müdürü ve yardımcısı Emre Yüksel, tetikçiyi Ankara’ya getiren özel harekat polisleri Aşkın Mert Gelenbey 15, Muratcan Çolak ise 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Sinan Ateş davası: Başlaması bir buçuk yıl sürdü, karar jet hızıyla geldi, dava genişlemedi, beş müebbet çıktı