Siyasette kadınları ilgilendiren yasalar, erkek politikacılar tarafından tartışılırken Türkiye her gün yeni bir kadın cinayeti haberine uyanıyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun Mart ayı verileri İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanunun önemini yeniden gözler önüne serdi.

Seçimlere kısa bir süre kala kadınları koruyan yasalar siyasetin tartışma konusu olurken Türkiye, hemen her gün yeni bir kadın cinayeti haberine uyanıyor. Kamuoyunda İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin” 20 Mart 2021’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından tek taraflı feshedilmesiyle başlayan tartışmalar, son olarak Yeniden Refah Partisi’nin (YRP) Cumhur İttifakı’na katılmak için sunduğu şartlar arasına 6284 sayılı kanunun kaldırılması istemini de eklemesiyle toplumun ana gündemlerinden biri haline geldi. YRP Genel Başkan Yardımcısı Doğan Aydal’ın “6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un” önce kaldırılmasını daha sonra düzenlenmesini istediklerini söylemesi, AK Parti içinde de farklı görüşlerin çıkmasına neden olmuştu.

23 kadını tanıdığı erkekler öldürdü

Siyasette kadınları ilgilendiren yasalar seçime kısa bir süre kala masaya yatırılırken bir yandan da kadınlar öldürülmeye devam ediyor. 2022 yılında neredeyse her gün bir kadın öldürüldü ve 334 can yaşama veda etti. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun (KCDP) raporuna göre bu yılın Mart ayında ise 23 kadın erkekler tarafından katledilirken 19 kadın da şüpheli şekilde ölü bulundu.

Bu rapora göre öldürülen 23 kadından 8’i ayrılmak isterken ve evlilik teklifini reddettikten sonra, 2’si ekonomik, 1’i bakım altında olduğu bahaneleriyle öldürüldü. Ancak raporda kadınların kim tarafından neden öldürüldüğünün net şekilde tespit edilmemesi de eleştirildi ve 12 kadının hangi bahaneye sığınarak öldürüldüğünün öğrenilemediği belirtildi.

23 kadını öldürenler ise yine kadınların yakından tanıdıkları isimler oldu. Rapora göre 23 kadının 9’u evli olduğu, 4’ü birlikte olduğu, 2’si ayrıldığı, 1’i boşandığı erkek, 2’si babası, 2’si oğlu, 2’si tanıdığı biri, 1’i akrabası tarafından katledildi.

Rapor: Sadece bir ayda 31 kadın öldürüldü