Türkiye’de mafya-siyaset ilişkisi sık sık tartışılırken son olarak suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı’nın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi makamında ziyareti gündeme oturdu. Çakıcı’nın ardından bir diğer suç örgütü lideri Kürşat Yılmaz da Bahçeli’ye destek açıklaması yaptı. Çakıcı ve Yılmaz da Bahçeli’nin girişimlerinin ardından cezaevinden bırakılmıştı.
Suç örgütlerinin siyasilerle ilişkisini alenen gösterdiği günlerde İtalya’da ise dikkat çeken bir gelişme yaşandı.
İtalya’da mahkeme, ülkenin en büyük üç organize suç örgütlerinden Ndrangheta mafyasıyla bağlantılı şirketlerin devlet destekli kredilere erişebildiğini tespit etti.
Avrupa ile Güney Amerika arasındaki kokain ticaretine hakim olan Ndrangheta örgütünün İtalya merkezli dijital banka Banca Progetto’dan devlet destekli kredi aldığı ortaya çıktı.
Milano’daki soruşturma neticesinde Ndrangheta örgütüne bağlı şirketlerin 10 milyon Euro’nun üstünde kredi aldığı fark edildi, bankanın kara para aklamayı önleme politikalarını ihlal ettiği belirtildi.
Mafyaya kredi verildiğinin tespiti üzerine Banca Progetto’ya kayyım atandı.
Mafyaya devlet destekli kredi veren bankaya İtalya’da kayyum atanırken Türkiye’de ise benzer bir olay yaşanmıştı. Ancak herhangi bir yaptırıma gidilmedi.
Devlet bankasından mafyaya 550 milyon TL
Ankara’da yer altı dünyasında ‘Kaplan Grubu’ olarak bilinen ve 15 Temmuz Darbe Girişimi akşamı uzun namlulu silahlarla TRT binası önüne gelen Ayhan Bora Kaplan ile örgüt mensupları geçen yıl yapılan operasyonun ardından tutuklandı.
Hazırlanan iddianamede Kaplan’ın talimatı ve bilgisi doğrultusunda farklı tarihlerde Mahfuz Tatar ve Semih Arslan’ın öldürülmesi, müştekiler Altan T, Murat Y, Serhat T. ve Serdar H’nin silahla yaralanması, müşteki Erkan D.’nin iki gün boyunca alıkonularak işkence edilmesi, müşteki Mehmet Taha E’nin sahibi olduğu işletmelerin zorla alınması, müşteki Muhammed S.’nin iki otomobilinin gasp edilmesi ve zorla çek yazdırılması ile müşteki Emirhan B’nin darp edilmesi olaylarını gerçekleştirdiği kaydedildi.
Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yakın olduğu iddia edilen Kaplan örgütü hakkında açılan davanın ardından Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı’nın (MASAK) raporu ortaya çıktı.
Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava dosyasına giren 423 sayfalık raporda Kaplan ve örgüt mensuplarının kara paralarını akladığı iddiasıyla 50 şüpheli şirket araştırıldı.
Raporda Kaplan’ın gözaltına alınmadan günler önce oğlu için yaptırdığı ve insan kaçakçılığı, uyuşturucu satışı, fuhşa zorlama, saldırı, gasp, haraç toplama, sahte evrak düzenleme gibi suçlarla gündeme gelen Necati Arabacı, Devlet Bahçeli’nin “dava arkadaşım” dediği Alaattin Çakıcı’nın yeğeni Barış Çakıcı, yeraltı dünyasından Selahattin Yılmaz ve Menderes Kutlu gibi isimlerin katıldığı sünnet düğününe dikkat çekildi.
Düğünden sonra Bora Kaplan’ın “sünnet takıları” adı altında 27 milyon 808 bin TL 425 TL tutarında banka hesabına para yatırdığı belirtildi.
MASAK Kaplan’ın para hareketlerinin 2019 yılından sonra “hayatın olağan akışına aykırı bir şekilde” arttığını tespit etti.
İncelemeler sonucunda Kaplan’ın banka hesaplarından 2020’de 3 milyon 525 bin, 2021’de 5 milyon 367 bin, 2022’de 10 milyon 645 bin, 2023 yılında ise 32 milyon 439 bin TL para çektiği belirtildi.
Kaplan’ın suçtan elde edilen gelirleri sünnet düğününde takılan altın ve paralarla akladığına dikkat çekilen raporda bankalardan alınan kredilerden de bahsedildi. Raporda bir kamu bankasının Kaplan’ın para akladığı iddia edilen bazı şirketlerine 550 milyon TL’den fazla kredi verdiğine dair tespitlerine yer verildi.
Ayhan Bora Kaplan ile bağlantılı 31 şirkete TMSF tarafından el konulmuş durumda. Bu 31 şirketten biri olan Ayyıldız Tünel Ekipmanları İmalatı Mühendislik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye 2023 yılında 1 milyar 748 milyon 961 bin TL para girişi olduğu ve şirketin kamu bankasından yüz milyonlarca kredi aldığı belirtildi.
Gazeteci Timur Soykan’ın da gündeme getirdiği üzere MASAK şirketle ilgili “Özetle şirketin ticari faaliyetlerinin yanında sürekli sermaye artırımı ile ve bankalardan kullandığı kredi ile büyüdüğü anlaşılmıştır” tespiti yaptı.
Söz konusu kamu bankasının 2021-2022 yıllarında bu şirkete 25 kez kredi verdiği, miktarın toplamda 480 milyon 515 bin TL olduğu ifade edildi. Raporda TMSF tarafından el konan De Solar 7 A.Ş., Dharma Enerji A.Ş. şirketlere de kredi verildiği toplamda tutarın 550 milyon TL’yi geçtiği görüldü.
Mahkeme dosyasına da giren ve alenileşen bu MASAK raporu Türkiye’de gazeteciler tarafından haber yapıldığında ise, raporda adı geçen kamu bankası mahkemelere başvurarak bu haberlere yayın yasağı gelmesini sağladı. Türkiye’de bankacılık kanunu, medyanın bankaların ‘itibarını kötüleyecek’ haberler yapmasına engel. Ama yasadaki bu engel asılsız suçlamalarla ilgili. Oysa haberlerin kaynağı, Maliye Bakanlığı’na bağlı bir araştırma kurumu olan MASAK’tı. Söz konusu yayın yasakları bugün de devam ediyor o yüzden banka ismi vermiyoruz.