Kayseri’de Suriyelilerin ev ve işyerlerinin yakılmasıyla başlayan olaylar sosyal medyada da geniş yankı buldu. Altı sosyal medya kullanıcısı ‘sığınmacı karşıtlığıyla nefret körükledikleri’ gerekçesiyle gözaltına alındı.

Kayseri’de yaşanan olayların ardından sosyal medya platformu X’ten yapılan paylaşımlar için soruşturma başlatan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı göçmen ve mülteci nefreti, Türk düşmanlığı gibi gerekçelerle altı sosyal medya hesabının yöneticisi hakkında gözaltı kararı verdi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından başlatılan soruşturmada gözaltına alınanlar hakkında “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik” ve “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçundan işlem yapıldığı öğrenildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne getirilen altı şüphelinin işlemleri devam ediyor.

Adalet Bakanı: Nifak tohumlarına izin vermeyiz

Gözaltlarına ilişkin açıklamada bulunan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç şöyle dedi:

“Suriyeli sığınmacılar üzerinden milletimizin birliğini ve ülkemizin huzurunu bozmaya yönelik faaliyetler ile sosyal medya üzerinden yapılan provokatif girişimler ve asılsız iddialarla ilgili Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından soruşturmalar sürdürülmekte olup, gözaltı kararları verilmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Bağımsız ve tarafsız Türk yargısı, kanunlar çerçevesinde gerekli cezaları uygulamaktadır.

Ayrımcılık yaparak, ötekileştirerek ve nefret dili kullanarak milletimizin arasına nifak tohumları ekmek isteyenler asla amacına ulaşamayacaktır.

Aziz milletimiz, sağduyulu davranarak ülkemizi karıştırmak isteyenlere asla müsaade etmeyecektir.”

63 hesap soruşturuluyor

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Kayseri’de dün akşamki olaylara ilişkin ‘Paylaşım yapılan hesapların yüzde 37’sinin bot, paylaşımların yüzde 68’nin ise provokatif amaçlı ve negatif olduğu tespit edildi. 63 hesap ile ilgili soruşturma başlatıldı. Bunların 10’u savcılığa sevk edildi; diğerlerinin işlemleri devam ediyor’ açıklaması yaptı.

Erdoğan ile Özel ‘Kayseri’ polemiğinde… İkisi de birbirini sorumlu tuttu