CHP Türkiye’de gençler arasında artan suç oranlarının nedenlerinin araştırılması ve bu sorunların çözümü için bir Meclis araştırması talep etmişti. Ancak bu öneri AK Parti ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun gençlerin suça karışma oranlarındaki artışın dikkat çekici boyutlara ulaştığını vurgulayarak “İyi yetişmemiş bir toplumun geleceğinin parlak olması beklenemez” dedi. Özellikle son dönemde suç oranlarının artmasıyla, kadınların sokağa çıkmaya korktuğunu ve çocukların parka gitmekten çekindiğini belirten Uzun, suça bulaşanların önemli bir kısmının gençler ve çocuklar olduğuna dikkat çekti. Uzun “Suç işleyen gençler genellikle ilk suçlarını çocuk yaşta işliyor. Bu, eğitimden sosyal hizmetlere kadar birçok boyutu olan karmaşık bir sorundur” şeklinde konuştu.
Uzun ayrıca resmi verilerin şiddet suçlarına karışan gençlerin sayısında belirgin bir artış olduğunu gösterdiğini söyledi ve Meclis’in bu artışın nedenlerini araştırarak çözüm yollarını belirlemesi gerektiğini savundu. Ancak AK Parti ve MHP oylarıyla bu öneri kabul edilmedi, gençlerin suça itilmesinin arka planındaki sorunlar bir kez daha göz ardı edilmiş oldu.
İYİ Parti maddi kaygılara dikkat çekti
İYİ Parti İzmir Milletvekili Hüsmen Kırkpınar gençlerin suça karışmasındaki en büyük etkenlerden birinin yoksulluk olduğunu belirtti. Gençlerin suçun sadece faili olmadığını, aynı zamanda bu süreçte suça itildiklerini ve mağdur olduklarını vurgulayan Kırkpınar “Son zamanlarda genç erkekler tarafından işlenen vahşi cinayetlerde ciddi bir artış görüyoruz. Bu durum gençlerimizin yoksulluk ve maddi kaygılar nedeniyle suç makinesi haline geldiğini gösteriyor. Ayrıca okul çağındaki çocukların eğitimden uzaklaşması, suça karışmalarındaki en büyük sebeplerden biri” dedi.
DEM: Kadın cinayetlerini meşrulaştırmaya çalışan bir zihniyetle karşı karşıyayız
DEM Parti İstanbul Milletvekili Özgül Saki ise eğitim sisteminin gençler üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Okulların kasvetli ortamlara dönüştüğünü, gençlerin sosyal ve kültürel etkinliklerden uzak bırakıldığını dile getiren Saki “Tarikatların ve cemaatlerin etkisi altındaki okullarda gençler sürekli ölüm korkusuyla yüzleşiyor” diye ekledi.
Saki, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması ve kadınlara yönelik düşmanca söylemlerin de genç erkekler arasında şiddeti ve suç oranlarını artıran etkenler arasında olduğunu vurguladı, “Kadın cinayetlerini meşrulaştırmaya çalışan bir zihniyetle karşı karşıyayız. Bu politikalar sürdüğü sürece gençlerin suça itilmesinin önüne geçmek mümkün değil” dedi.