Kayseri'de yedi yaşındaki bir çocuğu sünnet eden sağlıkçı çocuğun penisinin kangren olmasına neden oldu. Çocuğun penisi kesildi ve şimdi yoğun bakımda. Yasalara rağmen sünnetçilik yapan iki kişiyse tutuklandı.

Penisin ucundaki minik bir deri parçasının kesilmesi işlemini, yani ‘sünnet etmeyi’ uzun süredir doktor kontrolüne almaya çalışan projeler var. Sağlık Bakanlığı merdiven altı yerlerden çocukları korumak için sağlık kabinlerinde dahi bu işlemin yapılmasını engelliyor, işlem sadece hastanelerde yapılıyor. Ancak Kayseri’de bu engeli delip geçen bir sağlık çalışanı yedi yaşındaki çocuğun hayatını kararttı.

Kayseri’de baba Y.B. sünnet ettirmek istediği ilkokul 2. sınıfa geçen yedi yaşındaki oğlu F.E.B.’yi 18 Temmuz’da bir sağlık kabinine götürdü. Sabah gazetesinden Ali Altuntaş’ın haberine göre sağlık memuru H.Ç. sünnet için 3 bin 500 lira istedi. Parada anlaşılmasının ardından Sağlık Bakanlığı’nın yasağına rağmen sünnet sağlık kabininde yapıldı. Sağlık memuru sünnetten sonra 24 saat izlenmesi gereken çocuğu eve gönderdi. Pansuman için gelmediği gibi evde pansumanın nasıl yapılacağını da anlatmadı. Oysa sünnet sırasında küçük F.E.B. mikrop kapmış ve sünnetli bölgede enfeksiyon başlamıştı. Küçük çocuğun sünnetli penisinin ucuna bandaj yapılmıştı. Sağlık memuru bandajın ne zaman çıkarılacağını bile söylememişti.

Aile 24 saat sonra sökmesi gereken bandajı kimse onlara bir şey söylemediği için sökmedi. Bu arada çocuğun penisi morarıp şişmeye başladı. Baba Y.B. sünneti yapan sağlık memuruna ulaştı, aldığı cevap şu oldu:

“Çocuğu suya oturtup bandajı çıkarın. Bir şey olmaz. Şişmeler normal.”

Aile kendi başına yapılan bandajı çıkaramadı, çünkü çocuklarının canı çok acıyordu. Baba Y.B. şöyle anlatıyor:

“Ben işteyken eve gelen ablam morarmayı fark edince sağlık kabinine götürmüş. Sağlık memuru H.Ç. bandajı oğlumdan bağırta bağırta sökmüş. Sabah tekrar sağlık kabinine götürdüm. Yine bir şeyi olmadığını, naz yaptığını öne sürüp ‘Eve bırak, işe git’ dedi. Oğlumu da ‘Babana bir şey demeyeceksin yoksa kökten keserim’ diye korkutmuş. Ben de ‘Çocuk doktoruna gideceğim, seni de şikâyet edeceğim’ dedim. Bunun üzerine bizi bir otomobille kendi ayarladığı doktora gönderdi. Hastaneye gireceğimiz zaman da telefonla arayıp ‘Polis sünneti kimin yaptığını sorarsa yoldan geçen birine yaptırdığını söyle’ dedi.”

Aile hastaneye gittiğinde oradaki acil servis doktorları dehşete kapılmış. Çünkü çocuğun penisinin ucunda başlayan enfeksiyon aradan geçen günler içinde yayılmış, penis kangren olmuş, yani enfeksiyon yüzünden tamamen zehirlenip vücudu da zehirler hale gelmiş, işlevini de kaybetmiş. İlk olarak hastanede küçük çocuğun kongren olan penisi tamamen kesilmiş. Ama yetmemişi, çünkü enfeksiyon nedeniyle oluşan ‘septik’ yapı vücudun geri kalanına da sirayet etmiş durumda. Şimdi 7 yaşındaki küçük çocuk hastanede hayatta kalmaya uğraşıyor, doktorlar vücudundaki enfeksiyonu yoğun ilaç tedavileriyle sona erdirmeye çalışıyor. Küçük çocuk, eğer hayatta kalırsa, onu çok zor bir hayat bekliyor, çünkü akranı bütün diğer erkek çocuklarından farklı olarak artık penisi yok. Bu, sürekli psikiyatrik destek alması ve belli bir yaştan sonra da penis edinmek için ameliyat olması anlamına geliyor.

Kayseri’deki bu sünneti yapan sağlık memuru H.Ç.’nin bu ilk vakası da değil; iddiaya göre daha önce de böyle iki merdivenaltı sünnet sebebiyle soruşturma geçirmiş. Ve bu olayla ilgili yeni bir gelişme var. Develi Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili soruşturma başlattı. Sağlık kabini sorumluları Safiye Doğan ile S.T. ve sağlıkçı Hüdai Çeliker gözaltına alındı. Şüphelilerden Hüdai Çeliker ve Safiye Doğan çıkarıldıkları mahkemede tutuklanırken S.T. serbest bırakıldı. F.E.B.’nin hastanedeki tedavisi de sürüyor.

Sünnet deyip geçmeyin: 3,500 liralık merdivenaltı işlem, 7 yaşındaki çocuğun bütün hayatını kararttı