Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin 28 Kasım 2015’te Sur ilçesinde basın açıklaması yaptığı sırada silahlı saldırı ile öldürülmesine ilişkin davanın yedinci duruşması 5 Temmuz’da Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Mahkeme heyeti, avukatların olay yerinde keşif yapılması ve istihbaratçı polislerin dinlenilmesi taleplerini reddetti; olay anına dair görüntülerle ilgili hazırlanacak TÜBİTAK raporunun beklenmesine karar verilerek dava 29 Kasım’a ertelendi.
‘Vurulma anına ilişkin görüntülerin bulunması talebimiz reddediliyor’
Diyarbakır Barosu adına Tahir Elçi davasını takip eden Baro Genel Sekreteri Serdar Özer, vurulma anının kamera kayıtlarından silindiğinin raporlarla ortaya koyduklarını belirterek, “Taleplerimiz sürekli reddediliyor. Vali ve Emniyet Müdürü hakkında suç duyurusunda bulunma ve keşif talebimiz reddedildi. Tahir Elçi’nin öldürüldüğü andaki görüntülerden çıkartılan 12 saniyenin bulunmasıyla ilgili talebimizi yineledik. Bu talebimiz daha önce 7 kez reddedildi. 5 Temmuz’da 8’inci talebimizi yaptık. Kayıp görüntülere ilişkin son celsede yapılacak inceleme ile tahribat olup olmadığının belirlenmesine ilişkin raporun beklenmesine karar verildi. Son HSK kararnamesiyle ise hakimlerin tayini çıktı. Şimdi yeni bir heyet gelecek” diye konuştu.
12 saniyenin akıbeti
Cinayet anını gören güvenlik kameraları Tahir Elçi’nin vurulma anını kaydetmemişti.
Polis kamera görüntülerinde ise 12 saniyelik bir kesinti bulunuyordu.
Diyarbakır Barosu’nun talebiyle, Goldsmiths, Londra Üniversitesi bünyesinde çalışan Forensic Architecture (Adli Mimarlık) isimli kuruluş tarafından Tahir Elçi’nin öldürülmesine ilişkin ayrıntılı bir teknik rapor hazırlandı. Raporda, olay yerinde bulunan polis memurlarından üçünün kuvvetli suç şüphesi altında olduğu tespiti yer aldı. Diyarbakır Barosu bu raporu 14 Aralık 2018’de Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na sundu. Soruşturmayı yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, bir polis memurunu işaret eden bu raporlar doğrultusunda Adli Tıp Kurumu’na yazı göndererek, yeni bir değerlendirme yapılmasını istedi. Adli Tıp Kurumu, 2016 tarihli raporunda Elçi’yi vuran silahın saptanamadığını ve net bulgular elde edilemediğini bildirdi.
Elçi davasında bu üç polis memuru tutuksuz olarak yargılanmaya devam ediyor.