Denizli’de tarlasını kazmak isteyen beş maden ocağı görevlisine izin vermeyen 75 yaşındaki Hatice Kocalar'a 'basit yaralama'dan para cezası verildi.

Avdan Madencilik beş yıl önce Denizli Avdanlı’da termik santral kurmak için kolları sıvadı. Ancak bölgeyi yaşanılmaz hale gelecek projeye karşı Avdanlılar karşı çıktı.

Proje eylemler sonrası 2020’de iptal edildi. İki yıl sonra 14 Ocak 2022 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Avdan’da yaklaşık 3,8 milyon metrekare büyüklüğünde tarım arazisi, linyit işletme ruhsatlı sahalarda maden üretimi için acele kamulaştırıldı.
Bu tarihten sonra da maden şirketi Avdanlıların arazilerine girmeye başladı. Bu duruma direnenlerden birisi de 75 yaşındaki Hatice Kocalar oldu. İki ay önce Kocalar hakkında maden şirketi çalışanlarını ‘darp ettiği’ gerekçesiyle dava açıldı.

Avukatı Ozan Orpak mahkemede Kocalar’ın kilosunu ve yaşını söyleyerek fiziksel olarak böyle bir durumun gerçekleşmesi ve beş kişiye karşı gelip darp etmesinin mümkün olmadığını söyledi.

İlk duruşmada ifade veren Kocalar, “İki kamyon geldi. Kepçe geldi. Tarlayı kazmak istediler, karşı çıktım. Kendilerine şirketin yetkililerinin gelmesini söyledim. İki mühendis geldi. Toplam beş kişi oldular. Ben tek başımaydım, beş kişiye nasıl vururum? Vurmadım, aramızda münakaşa oldu. Elimde sopa yoktu. Hakkımdaki iddiaları kabul etmiyorum. Beraatimi istiyorum” dedi.

Ancak mahkeme dinlemedi. Kocalar ‘basit yaralamadan’ suçlu bulundu. Beş yıla kadar hapsi istenen Kocalar, 4480 TL para cezasına çarptırıldı.

BBC Türkçe’den Merve Kara-Kaşka’nın haberine göre Hatice Kocalar mahkeme çıkışı yaptığı açıklamada “Benim şanım kalsın toprağımı koruduğum için. Kepçeyle çiğneyecek oldular; korkmadım, yılmadım…Toprağımı koruduğum için onurluyum, gururluyum, mutluyum” dedi.