Gezi davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırılan MS hastası Tayfun Kahraman'a işkence iddiası doktor raporuna yansıdı.

Gezi davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırılan ve Nisan 2022’den beri ‘kaçma şüphesiyle’ cezaevinde olan şehir planlama uzmanı Dr. Tayfun Kahraman’a işkence iddiası doktor raporuna yansıdı.

Yıllar önce MS hastalığı tanısı konan Tayfun Kahraman’ın cezaevinde düzenli olarak egzersiz yapması ve doktor kontrolünde olması gerekiyor.

Tayfun Kahraman geçenlerde MS hastalığıyla ilgili doktor kontrolüne götürülürken altı buçuk saat kelepçeli bekledi. Eşi Meriç Kahraman Tayfun Kahraman’ın talebine rağmen kollarındaki kelepçenin çıkarılmadığını, hatta kelepçenin kan akışı duracak kadar sıkıldığını açıkladı.

Meriç Kahraman sosyal medya paylaşımında “Tayfun Kahraman MS hastalığı nedeniyle rutin nöroloji kontrolüne giderken kendisine eşlik eden kolluk güçleri sabahtan itibaren altı buçuk saat boyunca kelepçesini bileklerindeki kan akışını durduracak ve fiziki zarar verecek şekilde niye sıktı” dedi.

Tayfun Kahraman’ın maruz kaldığı ‘kelepçeli işkence’ hakkında Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı adli soruşturma, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı ise idari soruşturma başlattı. Jandarma Genel Komutanlığı Tayfun Kahraman’ın hastaneye sevkinin kanun, yönetmelik ve yönergelere uygun yapıldığını, kelepçenin sıkılmadığını ve Kahraman’ın tehdit edilmediğini ileri sürdü.

Doktor raporu: İki bilekte belirgin kızarıklık mevcut

İddiaların ve açıklamaların ardından Meriç Kahraman bugün (2 Eylül 2024) bir paylaşım yaptı. X hesabından açıklama yapan Meriç Kahraman Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Polikliniği tarafından Kahraman’ın kontrol günü tutulan tutanağı paylaştı.

Tutanakta “Nörolojik muayenede özellik saptanmamıştır, fakat her iki bilekte sağda belirgin kızarıklık mevcuttur” ifadesinin yer aldığı görüldü.

Meriç Kahraman doktor raporu üzerine “Tayfun Kahraman MS hastasıdır ve hasta hakları, insan hakları ihlal edilmiştir” dedi.

Meriç Kahraman şunları yazdı:

“Yeni Adli yılın adil olmasını dileriz.

Ekte eşim Tayfun Kahraman’a yaşatılan insan haklarına aykırı muameleye dair tutanağı tüm kamuoyuna ve yetkili mercilerin bilgisine sunuyorum.

Kolluk kuvvetinden dört personelin muayene sırasında odada bulunarak hasta-doktor mahremiyetinin ihlal ettiği, bunun yanında Tayfun’un her iki elinde de kelepçenin aşırı sıkılması sonucu oluşan sekonder travma bu tutanakla yazılı kayıt altına alınmıştır.

Hukuki süreç başladı, takipçisiyiz.

Biz kanundan ve diyalogdan başka hiçbir yol bilmeyiz.

Eşim Tayfun Kahraman evvela masumdur, hakkındaki iddialara dair tek bir somut delil yoktur. Bunun yanında adil yargılanmamıştır, bu anayasal hakkı ihlal edilmiştir. Gerekli hukuki adımlar atılmadığı için hâlen tutukludur. 28 aydır özgürlüğünden, kızımız Vera’dan mahrum bırakılmıştır.

Tayfun’un masumiyeti ise belgelidir, tüm kamuoyu ile masumiyetinin bilgi ve belgeleri paylaşılmıştır.

Tâli olarak, Tayfun Kahraman MS hastasıdır ve hasta hakları, insan hakları ihlal edilmiştir.

Eşim Tayfun Kahraman’ın evimize, kızımız Vera’ya sağ salim kavuşacağı günü sabırla bekliyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti’nin şerefli, eşit ve özgür yurttaşları olarak tüm yetkililere, siyasilere ve hakimlere sesleniyoruz: Çok gecikmiş olan adaletin bir an önce tecelli etmesini sağlayın, bu zulüm bitsin.”

Gezi davası

Gezi davasında İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi 25 Nisan 2022’de hüküm açıklamış, ‘hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçlamasıyla Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet, Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman, Can Atalay, Çiğdem Mater, Mine Özerden, Hakan Altınay ve Yiğit Ali Ekmekçi’ye 18’er yıl hapis cezası vermişti.

Kahraman, Mine Özerden, Çiğdem Mater, Can Atalay’la birlikte 25 Nisan 2022’den beri tutuklu.

Hapisteki MS hastası Tayfun Kahraman egzersizlerini ‘imkan yok’ diye yapamıyor