Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş sigaraya zam üstüne zam gelmesine rağmen banka POS cihazlarından alınan komisyonların yükselmesi nedeniyle zarar ettiklerini, tütün ürünü satmamayı düşündüklerini açıkladı.

Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş sigaraya yapılan son zamların ardından düşen kâr marjlarıyla ilgili açıklama yaptı. Sigara firmalarının bayilere kısıtlı sigara dağıtımı yaptığını söyleyen Aybaş bunun sigaraya gelecek zamdan kaynaklandığını söyledi. Aybaş banka POS cihazlarından kesilen komisyonun yüzde 3’ün üzerine çıktığını söyledi.

“Ticaretin olmazsa olmaz kuralı olan kâr marjı tamamen bankaların kasasına gidiyor, sigara satışından 1-2 TL fark alsak adımız komisyoncu oluyor. Bugün araç muayene istasyonunda dahi kredi kartı ile işlem yapmak istesek yüzde 3 komisyon alınıyor, sigaranın kâr marjı 4,5. Bu haksız rekabete Ticaret Bakanlığı’nın, Rekabet Kurumu’nun acilen müdahale etmesi gerekmektedir.”

Sigaradan çok az para kazandıkları halde bilançolarının artması nedeniyle vergi yükünün yükselmesinden yakınan Aybaş sigara satmamayı düşündüklerini söyledi.

“Sigara kâr marjı çok düşük ve bizler tekel bayiler olarak Türkiye geneli kâr marjı düşük hiçbir tütün mamulünü satmama kararı almayı düşünüyoruz. Müşteri kartla sigara almak isteğinde kesinti dahil olunca zararına sigara satıyoruz. Fark isteyince etik olmuyor, istemeyince biz zarar ediyoruz. Zincir toptan marketler bile biz ruhsatlı bayilerden örneğin yüzde 1 oranında komisyon kesiyor. Kâr marjımız sürekli düşüyor.

Alkollü içeceklerin ve sigaranın son yıllarda aşırı pahalandığını belirten Aybaş tüketicinin kaçak ürünlere yöneldiğini belirtti.

“Elbette sigarayı özendirmiyoruz ama asgari ücrete göre orantısız rakamlar, devlet bandrollü ürünleri baz alarak alkol ve sigara satışını baz alıp caydırıcı olduğunu ve azaldığı kanaatindeler ama yanılıyorlar. Çünkü kaçağa yöneldi tüketici. Adı üstünde kaçağın kaydı yok, zam geldikçe bandrollü ürünlerin satışı azalıyor, bu belirsizlik işe olan motivasyonumuzu kötü etkiliyor.”

Kaçakçılara darbe: Sigaradan uyuşturucuya, gübreden akaryakıta…