Tatvan Belediyesi ile ilgili yolsuzluk haberleri yaptığı için bir belediye çalışanı ile bir polis tarafından sokak ortasında darp edilen gazeteci Sinan Aygül, hapse girebilir. Nedeni: “İki köpek saldırdı” demesi!

Tatvan Belediyesi ile ilgili bazı yolsuzluk iddialarını yerel basında kaleme alan Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, gazeteci Sinan Aygül’e bir soruşturma da uğradığı saldırıya verdiği tepki nedeniyle açıldı.

Bianet’in haberine göre; Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani’nin akrabası ve beledi çalışanı Yücel Baysalı ile Baysal’ın eşinin kardeşi olan polis Engin Kaplan, saldırdıkları gazeteci Sinan Aygül’den ikinci kez şikayetçi oldu. Gerekçe saldırı sonrası Aygül’ün “İki köpek saldırmış” ifadesini kullanması.

Hazal Kaya davası örnek olarak gösterildi

17 Haziran’da Aygül’e saldıran Tatvan Belediyesi çalışanı Yücel Baysalı ile çevredekilerin araya girmesini engelleyen polis Engin Kaplan, Aygül’den ikinci kez şikayetçi oldu. Aygül’ün kendilerine hakaret ettiğini iddia etti.

Aygül bunun üzerine ifade verdi. Aygül konuyla ilgili yaptığı açıklamada saldırıdan sonra ifade verirken karakol önünde bir kitlenin toplandığını ve öfkeli olduklarını, kitleyi yatıştırmak için “İki köpek saldırmış, Allah belalarını versin, Allah’a havale edelim, sakin olalım…” dediğini aktardı. Aygül bu ifadelerin haksız fiil nedeniyle sarf edildiği için hakaret suçu olarak değerlendirilemeyeceğini savundu.

Aygül, oyuncu Hazal Kaya hakkında hakaret iddiasıyla Musa Orhan’ın açtığı davada, Ankara 9. Asliye Ceza Mahkemesi’nin ‘ceza verilmesine yer olmadığı’ yönündeki kararını emsal olarak gösterdi.

Hapse girme ihtimali var

Aygül, 11 Ağustos 2023’te aynı saldırganların hakkında ‘hakaret, basit yaralama, silahla basit yaralamaya teşebbüs, silahla basit yaralama, tehdit” suçlamasıyla şikâyette bulunduğunu ancak takipsizlik kararı verildiğini hatırlattı.

Soruşturma dosyasının Uzlaştırma Bürosu’na gittiğini, dolayısıyla soruşturmanın ceza davasına dönüştüğünü söyleyen Aygül, ceza alması durumunda, mükerrer olacağı için ceza miktarı ne olursa olsun, cezanın infazı için tekrar cezaevine girebileceğini ifade etti.

Bakanlık saldırı için ‘kavga’ diyor

Öte yandan, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Bitlis Milletvekili Hüseyin Olan’ın Aygül’e saldırıya ilişkin verdiği soru önergesine, İçişleri Bakanlığı’ndan cevap geldi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya imzasıyla TBMM Başkanlığı’na gönderilen 3 Kasım 2023 tarihli yazıda Aygül’e yapılan saldırı “kavga” olarak nitelendirildi:

“Bitlis ili Tatvan ilçesi Kültür Mahallesi Şeyhmuz Zırhlı Adalet Plaza önü Tatvan Özel Can Hastanesi karşısında meydana gelen kavga nedeniyle iki kamu personelinin görevden uzaklaştırıldığı ve haklarında idari soruşturma süreci başlatıldığı, bu şahısların Tatvan Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında Tatvan Sulh Ceza Hakimliğince tutuklanmalarına karar verildiği belirtilmiştir.”

Sinan Aygül’ü hastanelik eden ihale iptal