Kaza yapıp bir kişinin ölümüne sebep olan ve annesiyle ABD'ye kaçan Cihantimur'un kaza anındaki ses kaydı ortaya çıktı. 112 Acil Çağrı Merkezi'nin kayıtlarına göre Cihantimur o sırada Aci'nin ölmek üzere olduğunu biliyor, ama ambulans çağırmıyor.

İstanbul Eyüpsultan’da 1 Mart tarihinde yaşanan kazada Oğuz Murat Aci’nin ölümüne neden olan 17 yaşındaki Timur Cihantimur ve onu yurtdışına kaçıran annesi Eylem Tok kazadan 106 gün sonra ABD’de tutuklandı. Anne-oğul önce Mısır’a oradan da gittikleri ABD’deki gülen halleri kameralara yansımış, Türkiye’den tepkiler yükselmişti. Tutuklandıklarındaysa bu kez yaptıkları savunmalar tepki odağıydı.

Anne Tok tutuklanmadan önce adalete teslim olacağını söyleyen bir açıklama yapmış ve kimsenin öldüğünü bilmediklerini iddia etmişti. Tok “Asla ve asla çıkarken bir ölü olduğunu bilmiyordum, bilsem çıkar mıyım” demişti.

Tutuklanan Timur Cihantimur’un avukatları psikolojisini, yaşını öne sürerek sürekli serbestlik istiyor, ama bu geri çevriliyor. Son olarak Cihantimur’un avukatları geçen ay telefon sırasındayken uğradığı saldırıdan sonra psikolojisinin bozulduğunu iddia ederek şartlı tahliye talep etti. Savcılık Cihantimur’un psikolojisinin bozuk olmadığını, hafta sonları aile bireyleriyle görüşebildiğini, kaldığı bölümde telefon bulunduğunu, Türkiye’deki babası ve aile bireyleriyle Zoom aracılığıyla görüntülü olarak görüştüğünü söyledi.

Bir de Türkiye’ye iade konusu var. Massachusetts eyaletindeki Boston Bölge Mahkemesi’ndeki iade davası sürüyor. Bir ay önce Massachusetts Eyalet Bölge Başsavcısı Vekili Joshua S. Levy mahkemeye bugün sunduğu dilekçeyle Cihantimur’un Türkiye’ye iade edilmesini istedi. Başsavcı Vekili Levy mahkemeden Cihantimur’un taksirle adam öldürme ve yaralanmaya neden olma suçundan iki ülke arasındaki anlaşmaya göre Türkiye’ye iade edilebilir olduğunu tasdik etmesi için kararını ABD Dışişleri Bakanlığı’na sunmasını talep etti. Savcılık Cihantimur’un avukatlarının daha önce hakime yaptıkları başvuruda davanın düşürülmesi talebine de itiraz etti.

Bu arada yeni bir gelişme oldu. Haberin ilk satırlarından anne Eylem Tok’ın kimsenin öldüğünden haberi olmadığını açıkladığını yazmıştık. 112 Acil Çağrı Merkezi’nin kayıtları ortaya çıktı ve burada Timur Cihantimur’un “Hayatım bitti” dediği duyuluyor. Aslında 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayan onlar değil; araç kaza anında kendiliğinden arıyor. Zaten kayıtlara giren konuşma da Timur Cihantimur’la 112 Acil Çağrı Merkezi görevlileri arasında değil. Araç otomatik olarak aradığı sırada görevliler kaza yerini öğrenmeye çalışıyor, ama Timur Cihantimur o sırada ‘Adem abi’ dediği biriyle telefonda konuşuyor:

“Adem abi Allah belamı versin, hemen gel. Adam ölüyor, hemen gel’ ‘birine vurdum, hemen gel,’ ‘hayatım bitti.”

 

 

ABD’li savcıya göre Cihantimur’un hapiste ruh sağlığı bozulmaz: Gün boyu derste, babasıyla Zoom’da konuşuyor