Hamas’ın 7 Ekimde İsrail’e saldırması, ardından da İsrail’in Hamas’ı cezalandırmak için Gazze’yi önce bombalamaya başlaması, ardından karadan işgale girişmesi Türkiye’de çok büyük infiale sebep oldu.
İsrail ürünlerine ve hatta bu savaşta İsrail’i desteklediği öne sürülen Starbucks kahve zincirine karşı bile boykot çağrıları gündeme geldi. O dönemde Türkiye ile İsrail arasındaki ticari ilişkiler de sık sık haber olarak medyaya yansıdı.
Türkiye’nin dış ticaretinde ticaretinde ticaret fazlası verdiği ender ülkelerden biriydi İsrail ve bu dönemde bu ticaretin yavaşladığı ama durmadığı da sık sık dış ticaret istatistiklerine yansıyordu. 10Haber, devam eden bu dış ticaretin Türkiye İstatistik Kurumu’nun “Silahlar ve mühimmat, bunların aksam, parça ve aksesuarı” başlığıyla sınıfladığı alanda da devam ettiğini haberleştirdi.
Bunun üzerine Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) “Gazze’ye bomba yağarken Türkiye’den İsrail’e silah satılmış” başlıklı haberimize yazılı açıklama gönderdi. Açıklama 10Haber’i yalanlamayı hedefliyordu ama aslında doğruluyor.
TÜİK tarafından gönderilen yazılı açıklamada şöyle deniyor:
“2023 yılının Ocak-Kasım döneminde İsrail’e 93. Fasıl kapsamında yapılan ihracat toplam 903 bin dolar, Kasım ayında yapılan ihracat ise 80 bin dolardır. Haberlerde bahsi geçen silah ve mühimmata ilişkin ürünler 9303 tarifesi altındaki ‘harp amaçlı olmayan ateşli silahlar’dan, 9305 tarifesi altındaki ‘rovelver ve tabancalara ait aksam ve parçalar’dan ve 9307 tarifesi altındaki kılıç, pala, süngü benzeri ürünlerden oluşmaktadır” dendi.
TÜİK’in silah ticaretiyle ilgili gönderdiği tabloda da gönderilen ürünlerin büyük bölümünün ateşli silahlar aksam ve parçaları olduğu net olarak görülüyor.
İşte o tablo:
TÜİK’in tablosuna göre İsrail’e 93 numaralı fasıl kapsamında 2023 yılının kasım ayına kadar toplam 902 bin 702 dolar ihracat yapılmış. TÜİK açıklamasında “Sonuç olarak Türkiye’nin İsrail’e ihraç ettiği 93. fasıl altındaki ürünler harp silahları ve mühimmatı değil, kişisel amaçlı spor av vb. amaçlı silahlar ve bunların aksam parçalarına ilişkindir” ifadeleri kullanıldı.
TÜİK’in açıklamasına yanıt
10Haber olarak yayınladığımız haberde yorum yapmadan TÜİK verilerini kullanmıştık. Haberde “Türkiye’den İsrail’e harp mühimmatı gönderildi” şeklinde bir ifade yoktu. Tam aksine resmi verilere yer verilmişti.
Bu verilere göre 93. fasıl içinde yer alan “Silahlar ve mühimmat, bunların aksam, parça ve aksesuarı” ürünler kapsamında kasım ayı içinde 79 bin 590 dolarlık ihracat yapıldığını TÜİK verilere dayanarak haberleştirmiştik. TÜİK gönderdiği açıklamada bunların 9305 tarifesinde yer alan “revolver ve tabancalara ait aksam ve parçalar” olduğunu belirtti.
Bu konuda yayınladığımız haberimizi aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.