53 milyon Twitter hesabının incelenmesiyle hazırlanan rapor için 1.5 milyon kullanıcının konum, cinsiyet ve yaşı tespit edildi. Toplam 310 milyon Tweet üzerinden inceleme yapılarak hazırlanan raporda, 60 bin tweet incelendi, yapay zeka modellerini eğitmek için detaylı bir şekilde işaretlendi.
Raporda ‘adalet’ ülke genelinde konuşulurken, büyükşehirlerin daha çok bahsettiği görülüyor. ‘Barınma’ ve ‘eğitim’ meselesi Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük hasar gören 11 ilin olduğu bölgede yoğunlaşıyor.
‘Dış işleri’ ile ilgili konuların batı kesiminden çok orta ve doğu kesimlerde gündeme geldiği, yapılan analizler sonucu ortaya çıktı.
Gündemdeki en önemli konu olan ‘Ekonomi’ ise açıklanan raporlara göre ülke genelinde konuşulmaya devam etse de ekonomi konusu büyükşehirlerde daha fazla ön plana çıkıyor.
‘İç işleri ve güvenlik’ konu başlıkları ise Türkiye’nin doğusunda ve güney doğusunda daha fazla dile getiriliyor.
‘İnsan hakları’ konu başlığının da yine ülkemizde daha çok doğu ve güneydoğu Anadolu bölgelerinde gündeme getirildiği raporda yer alıyor.
‘Emek ve iş gücü’ konuları, Orta Anadolu’nun doğu kesiminde oldukça sık bir şekilde gündeme getiriliyor.
Ülkede ‘Kürt meselesi’ konusu ise Marmara’nın Doğusu, Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden en çok gündem olan konular arasında yer alıyor.
Ülkenin ve dünyanın gündeminde olan ‘Oy verme ve seçimler’ konusu ise büyükşehirler başta olmak üzere ülke genelinde en çok konuşulan konular arasında yer alıyor.
Araştırmaya imza atan Koç Üniversitesi, Hesaplamalı Sosyal Bilimler Araştırma Merkezi Direktörü Doç. Dr. Erdem Yörük, Birgün’den Semra Kardeşoğlu’nun sorularını yanıtladı.
Yörük, “Seçime ilişkin çok da alışık olmadığımız başlık ve yöntem üzerinden bir araştırma yapıyorsunuz. Sosyal medyadaki paylaşımlardan yola çıktınız. Neden bir yol izlediniz? Riskli değil mi?” sorusuna, “Sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla beraber bir veri devrimi yaşıyoruz. Yoğun bir veri akışıyla karşı karşıyayız. Bu verilerle dijital bir iz bırakıyoruz. Bu izler kişisel ve kolektif davranışları gözlemlemeyi, sistematik bir şekilde yapılırsa da kamuoyundaki trendleri ölçmeyi sağlayabiliyor. ABD’de Trump’ın seçimi kazanacağı bu yöntemlerle tespit edildi. Sosyal medya verisini kullanmak, toplumdaki hızlı değişimi takip açısından ve il ilçe coğrafi seviyesinde detaylar sağlamak açısından büyük avantaj sağlıyor. Birçok araştırma ülke geneli hakkında fikir verebilir, o seviyede temsilidir, ancak örneğin Konya hakkında ayrıntıları veremez” diye yanıt verdi.