Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nce (SHGM) düzenlenen pilotluk sınavı genel müdürlük yemekhanesinde yapıldı. Pilot adayları personel yemek yerken sınavı tamamlamaya çalıştı.

Kamu kurumlarınca yapılan sınavlar kamuoyunda tartışma yaratmaya devam ediyor. Kimi zaman çok sayıda adayın sıfır çekmesiyle, kimi zaman kayırmacılık, kimi zaman sorularla ilgili şaibelerle gündeme gelen sınavlar bu kez sınavın yapıldığı yerle gündemde. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün imza attığı gariplik şöyle: Pilot adaylarının sınavı yemekhanede yapıldı.

Pilot adaylarının pilot olma yolunda en önemli aşamalardan birini oluşturan “ticari olmamak kaydıyla” pilotluk yapmaya olanak sağlayan ‘PPL lisansı’ sınavı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yemekhanesinde yapıldı.

EGM sınavında mülakat krizi: Vekillere göre ‘birinciyi elediler’

15 Mayıs’ta yapılan sınav aşçıların ve çalışanların sesleri ve yemek arabaları eşliğinde yemek kokuları arasındaydı. Neden olarak “katılımın yüksekliği” öne sürüldü, adaylar sınava konsantre olmakta büyük zorluk yaşadı. Ayrıca adayların beraberinde getirdikleri ve hakları olan hesap makinası, ‘flight computer’in de sınava alınmadığı belirtildi.

Sınava giren adaylar bu gayrı ciddi uygulamaya tepki gösterdi, konu TBMM gündemine taşındı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Karasu sınavda yaşananlara açıklık getirilmesi için Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

CHP’li Karasu önergesinde özetle şu sorulara yanıt aradı:

– 14-15 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleştirilen PPL Sınavına kaç aday müracaat etmiş, kaçı sınava girmiştir?

– SHGM Genel Müdürlük binasındaki kazan dairesi ve deponun da bulunduğu -2’nci katta yapılmasının gerekçesi nedir. Gençlerin kaderini etkileyecek bir sınav neden böyle bir ortamda gerçekleştirilmiştir?

– Duyurusunda PPL Pilot Sınavlarının Ankara’daki Genel Müdürlüğün adresinde ve sınav salonunda yapılacağının duyurulmasına karşın gayri ciddi bir uygulamayla yemekhanede yapılmasının sorumlusu kim ya da kimlerdir? Sınav yeri değişikliğine ne zaman, kim tarafından karar verilmiş, karar kim ya da kimler tarafından onaylamıştır?

– Sınava giren adayların hakkı olmasına rağmen beraberlerindeki hesap makinası ve flight computerin sınava alınmamış olmasının gerekçesi nedir?

-Sınav arasında konsantre bozukluğu yaşadığı için başarısız olan adayların başarısızlığının sorumlusu kim ya da kimler olacaktır?

-Sınavda kamera kaydı tutulmuş mudur? Tutulmamış ise sınavda yaşanan usulsüzlükler nasıl belirlenecek, itirazlar nasıl değerlendirilecektir?

Uluslararası sınav sızıntısı: IB Bakalorya programının soru ve cevapları internete düştü