Sisi Türkiye'ye geldi ve Erdoğan'ın Mısır'daki darbe sürecinde Sisi için söyledikleri muhalif medyanın manşet perspektifini oluşturdu. İktidara yakın medyaysa aynı başlıkla haberi manşete çıkardı, köşe yazarlarının aklına da aynı tarihi olaylar geldi

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ilk kez Türkiye’yi ziyaret etti. Ziyaretin önemi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın davetiyle yapılmasından kaynaklanıyor. Çünkü Mısır’la ipler kopmuştu, Erdoğan Sisi’yi “Katil Sisi” olarak tanımlamıştı. İki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kesilmesinin nedeni Sisi’nin iktidardaki Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Mursi’ye darbe yaparak gücü ele geçirmesiydi. Ama Müslüman Kardeşler’in Ortadoğu’daki güç kaybı Mısır ile ekonomik ilişkilerin maslahatgüzar seviyesindeyken yavaş işlemesi gibi sebepler nedeniyle iki ülke 10 yılı aşkın süre devam eden anlaşmazlığa son verme kararı aldı. Konuyla ilgili ayrıntılı haberimizi bu linke tıklayarak okuyabilirsiniz.

Türkiye’yle Mısır arasındaki ipler koptuğunda iktidara yakın basın organları Mısır’a son sürat yükleniyordu. Öyle ki 2013 Mısır askerî darbesini protesto etmek amacıyla Mısır’ın seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler destekçileri tarafından kullanılan el işareti olan Rabia AK Parti’nin sembolü haline gelmişti. Mitinglerde bu işaret kullanılıyor, Erdoğan her konuşmasında halkı böyle selamlıyordu.

‘Sisi en azından topraklarımızı parçalamadı’

Görüşmeden sonra iktidara yakın basının görüşmeyi nasıl karşılayacağı merak ediliyordu,  şaşırtmadılar. Çünkü beş gazete aynı başlığı attı, yazarlar da konuya fazla girmemeyi tercih etti. Türkiye Gazetesi yazarı Yücel Koç 2013’teki süreci Gezi Parkı eylemleriyle bağdaştırdı, Arap Baharı’na değindi ve “Çünkü Gezi’de Erdoğan hükûmetini devirmeyi başaramayan Siyonist ittifak eş zamanlı olarak karıştırdığı Mısır’da amacına ulaşmış, Mursi’yi deviren Sisi’nin ilk talimatı Erdoğan’ın Gazze’ye gireceği tek kapı olan Refah’ı kapatmak olmuştu. Darbeci hükûmet sadece bunu yapmakla kalmayıp Türkiye-Mısır arasında Akdeniz’de sağlanan deniz yetki anlaşmasını da rafa kaldırmıştı” dedi. Bununla birlikte “Yunanistan’ı kullanarak bizi Antalya kıyılarına hapsetme hayali kuranların elini Libya ve KKTC üzerinden kıran Türkiye, en nihayetinde Mısır’la da kazan-kazan formülü çerçevesinde masaya oturmalıydı ki, işte şimdi bu noktada atılan adımların neticesi alınmakta” analizini de yapan Koç devletler arasında ebedi dostluk ya da düşmanlık olmayacağını söyleyerek görüşmeyi olumlu karşıladı. Hatta İngilizlerin Kurtuluş Savaşı’ndan sonra ‘baş tacı’ yapıldığını söyleyen Koç Sisi’nin en azından imparatorluk parçalamadığını yazdı.

Selvi de İngilizlere atıf yaptı

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi de Koç gibi “Ancak dış politikada ebedi dostluklar ve ebedi düşmanlıklar olmaz” dedi. Ayrıca onun da atıf yaptığı konu İngilizler oldu: “Birinci Dünya Savaşı’nda İngilizler Osmanlı İmparatorluğu’nu parçaladı. Ülkemizi işgal ettiler. Ama Atatürk hem İngilizlerle hem Fransızlarla dostluklar kurdu. İngiltere Kralı George için yas ilan ettik. Yunanlılarla savaştık ama Atatürk, Venizelos’la dostluk kurdu. Yunanistan Başbakanı Metaksas öldüğünde Türkiye’de yas ilan edildi” dedi. O da görüşmeyi bu çerçevede olumlu karşıladı.

Yeni Akit’ten Ahmet Varol’un yazısıysa diğerlerinden farklıydı. Onun aklına Selvi ve Koç gibi “Devletler ebedi dost yada düşman olmaz” veya “İngilizler de topraklarımızı parçalamıştı” yazmak gelmemişti. Varol yazısında Sisi’yi darbeci olarak tanımladı ve “Bu itibarla şunu açık ve net olarak ifade edelim ki, dün Rabia Meydanı katliamını yapan eli kanlı darbeci Sisi ile bugünkü Sisi arasında hiçbir fark yoktur. Sisi yine aynı Sisi’dir ve hiç değişmemiştir” dedi. Ziyaretin Türkiye ile Mısır arasında işbirliğini geliştirmenin siyasi ve diplomatik gerekçelerini oluşturmanın mümkün olduğunu, ama konunun bu tarafıyla ilgilenmediğini söyleyen Varol Filistin konusunda Mısır’ın rolüne değindi.

Gazeteler aynı manşetle çıktı: Filistin için ortak duruş

Yeni Şafak haberi manşetten gördü.

Akşam Gazetesi de ziyaretin Filistin için olduğunu yazdı ve manşetten gördü.

Milliyet de diğer gazetelerle aynı başlığı attı.

Sabah’ın manşeti de Sisi-Erdoğan görüşmesiydi ve onlar da ziyaretin Filistin için yapıldığını söyledi.

Hürriyet de aynı şekilde diğer gazetelerle ortak manşet attı.

Muhalif olarak adlandırılan medyanın durumu da çok farklı değildi. Onlar da görüşmeyi aynı başlığı kullanmasa da aynı perspektiften yorumladı.

Yeni Çağ ‘Katil Sisi’ dendiği döneme vurgu yaptı.

Evrensel Gazetesi manşetten görmedi ama o da Sisi’ye ‘Katil’ denen döneme atıf yaptı.

Karar Gazetesi de görüşmeyi manşetten gördü ama yorumlu başlık atmadı. Ancak spotta Erdoğan’ın Sisi için söylediklerini ‘ağır ifadeler kullanmıştı’ diyerek hatırlattı.

Sözcü Gazetesi de Erdoğan’ın yıllar önceki sözlerini hatırlattı.

Bir tuhaf Kahire manzarası: Hem Sisi, hem aşırı sıcaklar bunaltıyor