Türkiye, Ankara’daki terör saldırısında hayatını kaybeden beş şehidi uğurluyor. Onları hayattan koparanlar teröristlerin kimlikleri belli olurken, şehit yakınlarının anlattıkları yürekleri burktu.

Türkiye’de siyaset hafta başında MHP lideri Devlet Bahçeli’nin terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan’a yaptığı çağrıyla bir anda çözümü konuşmaya başladı. Bahçeli, Öcalan’a hitaben “Gelsin DEM Parti grubundan terör örgütünü lağvettiğini açıklasın” dedi. Partilerden aynı gün art arda açıklamalar geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan “Cumhur İttifakı’nın açtığı tarihi fırsat penceresi” sözleriyle Bahçeli’ye destek verdi. DEM Parti ve CHP de şartlı da olsa tartışmaya ılımlı yaklaştı.

Bu hava dün Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ’nin (TUSAŞ) Ankara Kahramankazan’daki tesislerine saat 15:26’da düzenlenen saldırıyla sarsıldı. İki PKK’lı teröristin yaptığı saldırıda beş TUSAŞ personeli şehit oldu, 22’si de yaralandı. 24 Ekim itibarıyla sekizi taburcu edildi.

TUSAŞ saldırısı sonrası Suriye ve Irak’a hava harekatları: 59 terörist öldürüldü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Ekim’de BRICS zirvesi için bulunduğu Rusya’da yaptığı açıklamada “Bu alçakça saldırı, Türkiye’nin terörü bertaraf etme azmini ve kararlılığını daha da perçinlemiştir” dedi.

Hayatını kaybedenlerin TUSAŞ’ta kalite kontrol görevlisi olarak görev yapan Cengiz Coşkun, kurum çalışanı Hasan Hüseyin Canbaz, makine mühendisi Zahide Güçlü, güvenlik görevlisi Atakan Şahin Erdoğan ile taksi şoförü Murat Arslan olduğu öğrenildi. Ankara’da bugün saldırıda hayatını kaybedenler için cenaze törenleri düzenleniyor.

Zahide Güçlü Ekici’nin taziye evi

Şehit mühendis, GÖKBEY projesinde aktif rol almış

TUSAŞ’a yönelik dün düzenlenen terör saldırısında makine mühendisi Zahide Güçlü Ekici, eşi Yalçın Ekici’nin 14’üncü evlilik yıl dönümleri nedeniyle kendisine gönderdiği çiçeği almak için nizamiyeye gittiği sırada şehit oldu. Balıkesir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü mezunu olan Zahide Güçlü Ekici’nin, TUSAŞ’ta yerli ve milli imkanlarla geliştirilen GÖKBEY genel maksat helikopterinin imalatında aktif olarak görev aldığı öğrenildi. TUSAŞ’ta daha pek çok projede görev alan Ekici’nin, 2021’de lösemiye yakalanan ve şu anda 8 yaşında olan kızının hastalığı atlatmasında ona büyük destek verdiği, o süreçte kanser hastalarına da yardımcı olduğu öğrenildi.

Zahide Güçlü Ekici’nin oturduğu binanın önünde taziye alanı oluşturuldu. Türk bayrağı asılan binanın girişine ise Ekici’nin dün saldırı sırasında ayağında bulunan botları konuldu. Ekici ailesi binanın önünde taziyeleri kabul etti. Ekici’nin ailesine taziyede bulunan bir iş arkadaşı, “Kendisi lider mühendis olarak görev yapıyordu. Dün bize evlilik yıl dönümü olduğunu söyledi sabah. Çok güzel giyinmişti, elbisesi ve topuklu ayakkabısı vardı. ‘Eşi çiçek yolladı’ diye haber gelince, hepimizden su siparişi aldı. Kızı 2021’de kansere yakalandı. Ama iyileşmişti, uzun bir tedavi süreci oldu. O süreçte yarım gün geliyordu. Sonra yeniden tam güne geçti. Kanserli çocuklara yardımcı oluyordu. Eskiden eşi de TUSAŞ’ta çalışıyordu, şimdi özel bir şirkette mühendis olarak çalışıyor. 5 dakika geç gitseydi böyle olmayacaktı belki de. Olay olduğunda herkes birbirinden haber almaya çalışıyordu. Bir tek Zahide yoktu. Önce telefonu çalıyordu açmıyordu. Sonra araya araya kapatmışız telefonu, şarjı bitmiş. Zahide çok başarılı ve güçlü bir kadındı. Birlikte birçok projede yer aldık. GÖKBEY helikopterinin imalatında yer almıştı” dedi.

Zahide Güçlü Ekici’nin ağabeyi Hamit Kurtuluş Güçlü de “Melek gibi bir insandı. Çok yardımseverdi. Kızı lösemiyle savaştı, şimdi süreci takip ediliyor. Annesinin vefat ettiğini öğrendi psikolog eşliğinde. Melek gibi, hayırsever, yardımsever bir insandı. Tanıdığı tanımadığı herkese yardım eder, elinden gelen her şeyi yapmaya çalışırdı. Vatanına çok bağlıydı, çok severdi. Şehitlik ona çok yakıştı. Yaptığı işten gurur duyuyordu” diye konuştu.

Hüseyin Can Canbaz

Şehidin babası: Söyleyecek kelime bulamıyorum alçaklara

Saldırganların kullandığı taksinin şoförü üç çocuk babası Murat Arslan’ın cenazesi Kahramankazan Merkez Ulu Camii’nden kaldırıldı.

28 yaşındaki Hüseyin Canbaz da vardiya değişimi nedeniyle işten çıkıp yerleşke içindeki lojmana giderken nizamiye önünde terör saldırısına uğradı. Canbaz, teröristlerin sıktığı ilk kurşunla şehit oldu. Canbaz’ın ağabeyi Ali Canbaz’ın da aynı tesiste mühendis olarak çalışıyordu.

Şehit Canbaz’ın acılı babası Veli Canbaz “Yazıklar olsun. Hiçbir şey diyemiyorum, söyleyemiyorum. Konuşamıyorum. Nasıl girdiler oraya diyorum. Söyleyecek kelime bulamıyorum alçaklara. Ben bir gün el kaldırmadım ben yavrucuğuma. 28 yaşına geldi, elim kalkmadı çocuğuma. Ağabeyi ve kardeş aynı yerdelerdi, bölümler farklıydı sadece. Teknisyendi yavrucuğum. Ağabeyi aramış, bir türlü ulaşamamış. Biz buradan, evden sürekli aradık ama ulaşamadık. Ulaşamadığımız için bildim, anladım” dedi.

Şehit Canbaz’ın arkadaşı Kubilay Sinar da hala olayın şokunda olduğunu belirterek, “En son dün olaydan önce konuşmuştuk. Ben Ankara dışında yaşıyorum. Geldim üç gündür görüşemiyordum. Akşam da görüşecektik. Çok iyi bir insan. Herkesin her işine koşar. Kimin başı sıkışsa arardı. Yine bir arkadaşının işi vardı. Onunla buluşacaktı. Saat 17.00 gibi dışarıdaydım. Başka bir arkadaşımız aradı. ‘Hasan’la görüştün mü?’ dedi. Ben de ‘Akşam görüşeceğiz’ dedim. Sonrasında olayları söyledi. Ulaşamadık. Eşine ulaştık, ağabeyine ulaştık. Yeni evliydi, 2 yıl olmadı bile. Eşi de çok kötü. Lojmanlarda oturuyorlardı zaten. Çıkıp lojmana gidecekmiş” diye konuştu.

Atakan Şahin Erdoğan ve ailesi

Şehit güvenlik görevlisinin eşi: Benim eşim kahraman

Şehit olan 42 yaşındaki güvenlik görevlisi Atakan Şahin Erdoğan’ın eşi Pınar Erdoğan, 14 ve beş yaşında iki kızları olduğunu söyledi.

Pınar Erdoğan, eşinin mesai arkadaşlarının hayatını kurtarmak için şehit olduğunu söyleyerek “Şehit olmak istiyordu. ‘Ankara’da şehit olamazsın Atakan, şansını kaybettin’ derdim. Ankara’da şehit oldu. Kızlarıma nasıl söyleyeceğim bilmiyorum. Benim eşim kahraman” dedi.

Taksici Murat Arslan

‘Ekmeğinde, kendi halinde bir arkadaşımızdı’

Taksinin şoförü Murat Arslan’ın cenazesi, Ankara Adli Tıp Kurumu’nda yapılan otopsinin ardından ailesine teslim edildi. Şehit Arslan için Kahramankazan ilçesindeki evinin önünde helallik alındı. Bu sırada yakınları gözyaşlarına boğuldu. Arslan için daha sonra Ulu Camii’nde cenaze töreni düzenlendi.

Şehit Arslan’ın kuzeni Murat Çavuş, aynı zamanda çocukluk arkadaşı olduklarını da söyleyerek, “Ekmeğinde, kendi halinde, vatanını, milletini seven gariban bir arkadaşımızdı. Yolda katletmişler. Üniversite okuyan, üniversiteye bitiren ve liseye yeni başlayan 3 çocuğu vardı. 20 yıldır bu işi yapıyor. Babasıyla aynı duraktalardı. Ortaokulda, lisede beraberdik. Allah devletimize zeval vermesin. İnşallah sonları gelecek. Devletimize güveniyoruz. Vatan sağ olsun” dedi.

TUSAŞ saldırısına tepki yağıyor: Bahçeli ‘hesap tutmayacak’, DEM ‘zamanlama manidar’ dedi