Ankara'daki TUSAŞ tesisine terör saldırısında beş şehit 14 yaralı var. Milli Savunma Bakanı Güler saldırının PKK tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.

Türkiye son günlerde çözüm sürecine benzer bir atmosfer yaşarken siyasetin tek gündemi de bu oldu. MHP lideri Devlet Bahçeli, terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan’ın Meclis’te örgütü lağvettiğini açıklamasını istedi. Bu açıklamayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da “Cumhur İttifakı tarafından açılan tarihi fırsat penceresinin kişisel hesaplara kurban edilmemesini ümit ediyoruz. Siyaset kurumu, Meclis, sivil toplum, basın, akademi ve topyekün millet olarak hep beraber terörün olmadığı bir Türkiye’yi inşa edelim istiyoruz” sözleriyle yorumladı. CHP ve DEM Parti de bu açıklamalara şartlı da olsa ılımlı yaklaştı.

TUSAŞ’a saldırıda beş şehit, üçü ağır 14 yaralı

‘Terörsüz Türkiye’ açıklamaları yapılırken Ankara’dan acı bir haber geldi. Kahramankazan ilçesindeki Türk Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı Tesisi’ne (TUSAŞ) saat 15:26’da terör saldırısı düzenlendi. Patlama ve silah seslerinin duyulduğu TUSAŞ’a çok sayıda özel harekat polisi ve sağlık ekibi sevk edildi. İlk patlamanın ardından silah sesleri ve patlamalar devam etti.

Haber ilk kez duyulduğunda çatışmalar sürüyordu ve rehineler olduğu iddia ediliyordu. Rehinelerle ilgili resmi makamlardan herhangi bir açıklama yapılmadı. Ancak İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya olaydan yarım saat sonra yaptığı açıklamada yaşananların terör saldırısı olduğunu belirtti. İlerleyen saatlerde yeni bir açıklama yapan Yerlikaya iki teröristin öldürüldüğünü söyledi. Yerlikaya son açıklamasında beş şehit 19 yaralının olduğunu söyledi.

Erdoğan: Türkiye’ye uzanan kirli eller mutlaka kırılacak

Erdoğan şunları söyledi: “Türk savunma sanayisinin lokomotif kuruluşlarından olan TUSAŞ’a yönelik düzenlenen terör eylemi, ülkemizin bekasını, milletimizin huzurunu ve ‘tam bağımsız Türkiye’ idealimizin timsali olan savunma atılımlarımızı hedef alan alçakça bir saldırıdır. Terör eyleminin ilk anından itibaren güvenlik kuvvetlerimiz olaya süratle müdahalede bulunmuş ve teröristleri etkisiz hale getirmiştir. Milletimiz şunu bilsin ki Türkiye’ye uzanan kirli eller mutlaka kırılacak, güvenliğimize kasteden hiçbir yapı, hiçbir terör örgütü, hiçbir şer odağı emellerine ulaşamayacaktır.

Her türlü terör tehdidiyle ve destekçileriyle mücadelemiz azimle, kararlılıkla ve çok boyutlu bir şekilde devam edecektir. Kalleş terör eyleminde şehit olan kardeşlerimize Allah’tan rahmet niyaz ediyor, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Savunma sanayimizin gurur kaynağı TUSAŞ’ımızın fedakar çalışanlarına ve milletimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.”

Milli Savunma Bakanı Güler: Saldırıyı PKK yaptı, son terörist öldürülene kadar mücadele edeceğiz

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, saldırının PKK tarafından yapıldığını söyledi. Güler ”PKK’lı şerefsizlere her zaman yanıt verdik, vermeye de devam edeceğiz. En son terörist öldürülene kadar mücadeleye devam edeceğiz” dedi. Diğer yandan erkek teröristin 1992 doğumlu olduğu ve 2016 yılında örgüte katıldığı belirlendi.

Yayın yasağı geldi, sosyal medya yavaşlatıldı

Öte yandan saldırının ve saldırganların görüntülerine ilişkin yayın yasağı geldi. Görüntülerde teröristlerin kapıdan içeri girdiği, silahlarla ateş açtığı görülüyordu. Ayrıca patlama anına ait görüntüler de yine sosyal medyada ve ajanslarda yer aldı. Ancak yayın yasağı geldikten kısa bir süre sonra Instagram, Twitter, Facebook, YouTube ve TikTok dahil sosyal medya yavaşlatıldı. TUSAŞ’ın güvenlik kamerası görüntülerinin ajanslara nasıl servis edildiğiyse şimdilik soru işareti.

TUSAŞ nedir?

TUSAŞ 28 Haziran 1973 tarihinde Türkiye’nin savunma sanayiinde dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde kurulmuştu. Türk Hava Kuvvetleri’nin savaş uçağı ihtiyacının karşılanmasına yönelik olarak F-16 uçaklarının kullanılması kararı ile birlikte; F-16 uçağının üretimi, uçak üzerindeki sistemlerin entegrasyonu ve uçuş testlerini yaparak Hava Kuvvetleri’ne teslim etmek üzere TUSAŞ tarafından 1984 yılında TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TAİ), Türk-ABD ortak yatırım şirketi olarak 25 yıllığına kuruldu. 25 yıllık süreç tamamlanmadan, 2005 yılında TAI’nin yabancı hisseleri Türk hissedarlar tarafından satın alınarak şirket yeniden yapılandırıldı. Bu kapsamda TAI ve TUSAŞ birleşerek, TUSAŞ – Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. çatısı altında faaliyetlerini genişletmiş, havacılık ve uzay sanayi sistemlerinin geliştirilmesi, modernizasyonu, üretimi, sistem entegrasyonu ve yaşam döngüsü destek süreçlerinde Türkiye’nin teknoloji merkezi konumuna geldi.

İsrail ikinci bir hava savunma bataryası istedi, Biden ‘Saldırı planını biliyorum’ dedi, İran uyardı