MHP lideri Devlet Bahçeli partisinin Meclis’teki grup toplantısında terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan’ın İmralı’dan Meclis’e getirilip örgütü lağvettiğini açıklamasını istedi. Bu gerçekleşirse de umut hakkının uygulanmasının söz konusu olacağını söyledi. Bahçeli’nin gündemi sarsan bu açıklamalarının ertesi gün TUSAŞ’a terör saldırısı düzenlendi. Saldırının PKK saldırısı olduğu kısa sürede resmi makamlarca açıklandı ve zaten PKK da günler sonra saldırıyı üstlendi. Ancak PKK saldırının güncel siyasi ortamla alakası olmadığını, önceden planlandığını iddia etti.
Bahçeli “Hiçbir hain ve hasmane hesap tutmayacak, hiçbir kanlı ve kalleş proje milli birlik ve kardeşliğimizin karşısında tutunamayacaktır. Kiralık katilleri sahaya sürenler, terörizmi karanlık bir aparat olarak kullananlar sonuç alamayacakları gibi mücadele azmimizi de asla kıramayacaklardır” dedi. DEM Parti saldırıyı ‘manidar’ buldu, Grup Başkanvekili Sezai Temelli “Zamanlaması manidardır. Provokasyon her tarafından belli olmaktadır” açıklaması yaptı.
Bunlar olurken kamuoyunda bir soruyu tartıştı, televizyonlarda da en çok bu konu konuşuldu:
“TUSAŞ’ta güvenlik açığı mı vardı?”
T24’ten Tolga Şardan yazısında güvenlik açığı olduğuna dair bilgiler edindiğini anlattı. Hatta anlattığına göre Şırnak bölgesinde PKK’nın özel kuvvetler adıyla bilinen silahlı gücünden bir isim yakalanmış, bu PKK’lının üstünde ele geçirilen dijital materyalin incelenmesinde TUSAŞ’a dair bilgiler çıkmıştı. Bu olaydan sonra yani ekim ayının başında da Emniyet Genel Müdürlüğü’nden (EGM) özel bir ekip gidip tesisi denetlemişti. Peki bu denetimde ortaya hangi tablo çıkmıştı?
Tolga Şardan onu da 81 kentin il emniyet müdürünün katılımıyla video konferans sistemi (VKS) toplantısında konuşulanlarla anlatıyor:
“Dediğim gibi toplantının gündemi TUSAŞ saldırısıydı. Eylemin ardından başlayan ‘istihbarat ve güvenlik zafiyeti’ tartışmaları sebebiyle bu konuda konuşulurken Demirtaş’la aynı masa etrafındaki polis yöneticilerinden Suat Çelik söz aldı.
Çelik Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Özel Güvenlik Denetleme Kurulu Başkanı. Bu kurulun görevi gerek polis gerekse jandarma sorumluluk bölgesi olsun, ülke genelinde özel güvenlik teşkilatı faaliyeti bulunan kamu ve özel sektör tesislerini denetlemek.
Kurul Başkanı Çelik katılımcıları bilgilendirirken çok önemli bir bilgi aktardı.
Çelik’in anlatımlarına göre eylem amacıyla gelen iki teröriste yönelik yeterli müdahale yapılmadığı iddia edilen TUSAŞ’ta EGM Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı’ndan görevlendirilen müfettişler denetim yaptı. Hem de yakın zamanda, ekim başında.
Çelik’in anlatımlarını dinledikçe şaşıran Genel Müdür Demirtaş’ın gözleri, deyim yerindeyse fal taşı gibi açıldı. Çünkü Çelik yapılan denetimde TUSAŞ’ın özel güvenlik koruması bakımından “sınıfta kaldığını” ortaya koyan tespitler aktardı.
Polis müfettişlerinin TUSAŞ’taki denetimlerinde tespit ettikleri özel güvenlik açıklarının neler olduğuna detaylı biçimde girmek istemiyorum şu aşamada. Zira farklı soru işaretlerini ortaya koyacak saptamalar mevcut.
Ancak çok özet olarak belirtmek gerekirse özel güvenlik korumasında ortaya çıkan ve zafiyet tanımlaması yapılmasını sağlayan eksikliklerde hem TUSAŞ yönetiminin, hem de tesisin bulunduğu bölgenin güvenliğinden sorumlu jandarma teşkilatının payı var!
Ayrıca müfettişlerin TUSAŞ’ın özel güvenliğinin sağlanması için gerekli personel sayısında yetersizlik bulunduğu bilgisi de devletin resmi raporuna girmiş durumda.”