Erzurum’da Ayvalı Mahallesi’nin hayatla bağını 44 yıllık bir asma köprü sağlıyor. Üç çocuğun hayatına mâl olan köprünün yenilenmesi için mahalle muhtarı çalmadık kapı bırakmadı ama çözüm bulamadı.

Erzurum’un Oltu ilçesine bağlı Ayvalı Mahallesi’nde yaşayanlar Oltu Çayı üstüne kurup ‘Sırat Köprüsü’ adını verdikleri 44 yıllık asma köprünün yıkılıp yerine yenisinin yapılmasını istiyor.

Oltu’da Ayvalı Mahallesi’nde 13 hanelik Hacı mevkisinde yaşayanlar 1980’de kendi imkanlarıyla Oltu Çayı üzerine 30 metre uzunluğunda üç metre genişliğinde çelik halatlara bağlı ahşap köprü inşa etti.

Hindistan’ta asma köprü çöktü, en az 68 kişi öldü

Bugüne kadar üç çocuk köprüden suya düştü ve yaşamını yitirdi. Ayvalı Mahallesi muhtarı Musa Demir “Mahallemize beton köprü yaptırmak için beş yıllık görevimde çalmadığım kapı bırakmadım ama yaptıramadık. Biri ikiz olmak üzere üç çocuğumuz köprüden suya düşerek yaşamını yitirdi. Bu nedenle adını ‘Sırat Köprüsü’ koyduk. Köprüden düşüp yaralananlar da oldu. Tek derdimiz gidip gelirken ölüm korkusu yaşamamak. Köprüden minibüs bile geçiyor. Su azgın aktığında mahalleden çıkamıyoruz” dedi.

Bundan 10 ve 12 yıl önce dört yaşındaki ikiz çocukları Fatih ve Fatma ile yeğeni yedi yaşındaki Yunus Emre Demir’in köprüden düşüp yaşamını yitirdiğini söyleyen 57 yaşındaki Turan Demir “Çocuklarımdan birinin cesedini bulamadık. Acımız çok büyük. Köprü bizler için büyük bir dertı. Bir gün araçla geçerken halat veya tahta kopacak biz de suya düşeceğiz diye çok korkuyoruz. Sağlamlığı tartışılır ama bu köprüyü kullanmaktan başka çaremiz yok. Çünkü mahalleye başka giriş yok. Yetkililer artık sesimizi duysun. Köprüyü sadece mahalle halkı olarak biz kullanmıyoruz. Çevre köylülerin de burada arazileri var, onlar da kullanıyor. Artık bu köprüye can vermek istemiyoruz. Düşüp yaralananlar da var” dedi.

Çin’de asma köprünün cam zemini kırıldı, bir turist köprüde mahsur kaldı