Eğitimde en iyi 100 üniversite arasına okul sokamayan Türkiye'nin yüzü 'en yeşiller' sıralamasında güldü. Altı üniversite listeye girmeyi başarırken en üstte İTÜ yer aldı.

QS 2025 Dünya Üniversiteleri Sıralaması listesinde Türkiye’den bir okul bulunmuyor. 2024 itibarıyla sıralamada ODTÜ 285, İTÜ 326, Koç Üniversitesi 401, Boğaziçi Üniversitesi 418, Bilkent Üniversitesi 477. durumda. Eğitimde istediğnii bulamayan Türkiye’nin yüzü çevrede güldü.

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) yayınlanan Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu’na göre 2023 Yeşil Üniversite Endeksi’nde (UI Greenmetric), altı Türk üniversitesi ilk 100’e girdi. Listede İstanbul Teknik Üniversitesi 46, Yıldız Teknik Üniversitesi 63, Erciyes Üniversitesi 85, Özyeğin Üniversitesi 89, Ege Üniversitesi 96 ve Yeditepe Üniversitesi ise 98. sırada bulunuyor. Ayrıca Türkiye’den 93 üniversite ilk 1000’de yer almayı başardı.

Uluslararası yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education’ın (THE) İklim Eylem Endeksi’nde 36, Sürdürülebilir Yaşam Endeksi’nde ise 46 Türk üniversitesi yer aldı. İklim Eylem Endeksi’nde, Erciyes Üniversitesi 100. olarak ilk 100’e girmeyi başardı. Abdullah Gül Üniversitesi ise Erciyes Üniversitesi’nin hemen ardından 101. sırada yer aldı. Bartın Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Bursa Uludağ Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi de ilk 300’e girdi. THE’nin Sürdürülebilir Yaşam Endeksi’nde de Türkiye’den 20 üniversite dünyada ilk 500’e girdi. İstanbul Teknik Üniversitesi 40, Orta Doğu Teknik Üniversitesi 81. olarak ilk 100’e girmeyi başardı. Abdullah Gül Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Fırat Üniversitesi ve Kadir Has Üniversitesi de ilk 300’de yer aldı.

59 üniversite sıfır atık, yeşil kampüs ve çevrecilik alanlarında toplam 173 ödül almaya hak kazandı. Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu’na göre, Türkiye’de 111 üniversitede yerleşkelerin ortalama yüzde 42’si dumansız hava sahası olarak belirlendi. Rapora göre, Türkiye’deki 158 üniversite arazisinin yüzde 37’si yeşil alandan oluşuyor. Ayrıca üniversiteler yeşil çevreyle ilgili pek çok etkinliğin yanı sıra kendi temiz enerjilerini üreterek, atıkların geri dönüşümünü sağlayarak karbon ayak izlerinin azaltılmasına ve ekolojik sistem oluşturulmasına öncülük ediyor.

Bir çevre zirvesi başarısızlığı daha: Dünyanın ilk plastik anlaşması sonraki bahara kaldı