İzmir'in tanınmış Selvili ailesinin 2.5 milyar liralık miras kavgasında DNA örneği alınacak kabirlerin değiştirilmesi şüphesine karşı önlem talep edildi.

İzmir’in tanınmış ailelerinden Selvili ailesinde 2.5 milyar liralık miras anlaşmazlığı ortaya çıktı. Esen Gül Berker mirasçı olduğu gerekçesiyle dava açtı. Berker’in vekili olası feth-i kabir için DNA örneği alınacak kabirlerin değiştirilmiş olduğu şüphesiyle önlem alınmasını istedi.

Mirası tartışma konusu olan Mehmet Selvili 1916’da Yunanistan’ın İskeçe kentinden Türkiye’ye geldi. Ancak Mehmet Selvi gelirken Hilmi, Mustafa, Emine, Seher, Hakkı ve Osman Nuri adında altı çocuğundan sadece en büyük çocuğu Hilmi’yi getirdi. Mehmet Selvili hayattayken diğer çocuklar da Türkiye’ye geldi.

Bu beş çocuk da Türkiye Cumhuriyeti kimliği aldı, ancak iddiaya göre bu beş çocuk Mehmet Selvili’nin nüfusuna kayıt olmadı ve onun ölümünden sonra tüm miras nüfusta kayıtlı mirasçısı Hilmi Selvili’ye kaldı. Selvili’nin çocukları olduğu öne sürülen beş çocuk da belli aralıklarla hayatını kaybetti. Bu beş çocuktan dördü geriye varis bırakmadı. Çocuklardan Osman Nuri Selvili’nin mirasçısı olarak geriye bir tek, 1980 yılında evlat edindiği Esen Gül Berker kaldı.

Esen Gül Berker kendisini evlat edinen babasının Mehmet Selvili’nin mirasında hakkı olduğu gerekçesiyle geçen ocak ayında avukatı Hüseyin Ercüment Değer aracılığıyla nüfus idaresine dava açtı. İzmir ve Çeşme’de bulunan plaza ve diğer taşınmaz mallar dahil yaklaşık 2,5 milyar TL’lik mirasın kaderini belirleyecek davanın ilk duruşması İzmir 13 Asliye Hukuk Mahkemesi’nde 7 şubatta yapıldı. 3 nisandaki ikinci duruşmadan sonra karşı taraf Osman Nuri Selvili’nin amcaları olmadığını iddia etti. Avukat Hüseyin Ercüment Değer ise hem ölüm ilanlarında, hem de aile fotoğraflarında Osman Nuri Selvili ve diğer kardeşlerinin yer aldığını, yaşamlarının son gününe kadar sıklıkla bir araya gelerek aile birliğini devam ettirdiklerini söyledi.

Hakim de Hilmi Selvili, Mustafa Selvili ve Osman Nuri Selvili’nin mezarlarında feth-i kabir işlemi uygulanmasına karar verdi. Ancak 28 haziranda yapılacak mezar açma ve DNA örneği alma işleminin yapılmasına birkaç gün kala, aralarında Zeynep Selvili’nin de olduğu Selvili ailesinin mevcut mirasçıları buna itiraz etti. Bunun üzerine mahkeme itiraz gerekçesinin dile getirilmesi için yeni duruşmaya kadar karşı tarafa süre verdi.

Davanın bugün görülen üçüncü duruşmasına davacı Esen Gül Berker ile taraf ve ilgili kişilerin avukatları katıldı. İlk söz verilen Berker’in avukatı Hüseyin Ercüment Değer “Hilmi Selvili mirasçılarına Osman Nuri Selvili’nin Hilmi Selvili’nin kardeşi olduğunu kabul edip etmediklerini sormak istiyorum” dedi. Hilmi Selvili’nin mirasçılarının vekili de “Hilmi Selvili’nin Osman Nuri adında bir kardeşi yoktur” yanıtı verdi.

Reddi hakim talebi

Hakim de “Taraf teşkili sağlandıktan sonra feth-i kabir yapılacak” dedi. Hilmi Selvili’nin mirasçılarının vekili ise reddi hakim talebinde bulunup “Davada taraf teşkilinin sağlanması, taraflara savunma ve delillerini sunmaları için süre verilmesi ve toplanacak delillerin hangileri olduğu konusunda ara karar yazılması sırasında delillerin toplanması için yer verilmesi gerekirken, henüz bu aşamaya gelinmeden taraf teşkili dahi sağlanmadan ‘Feth-i kabir yapılacak’ denmesi, evvelce de ‘Taraf teşkili hakkındaki konu ile ilgili olarak müvekkillerden bahisle dahili davalı olun ki istinaf ve temyiz hakkınız bulunsun’ da dendiği nazara alınarak sayın mahkemenin tarafsızlığı konusunda şüphe duymuş bulunduğumuzdan reddi hakim talebimiz bulunmaktadır” dedi. Bunun üzerine hakim reddi hakim talebinin karara bağlanması için talebi üst mahkemeye gönderdi.

Duruşmada Hüseyin Ercüment Değer, Hilmi Selvili ve Osman Nuri Selvili’nin mezar yerinin değiştirileceğine dair şüpheleri olduğunu söyledi, kabirlerde önlem alınmasını talep etti. Hilmi Selvili’nin mirasçıların vekili ise itiraz ederek “Mezar yerinin taşınması mümkün değil. Şüphe yersiz” dedi. Ara kararını açıklayan hakim bu aşamada bir işlem uygulanmaya yer olmadığına karar verip davayı erteledi.

3 milyar dolarlık miras kavgası: ‘Üvey kardeşim ölümle tehdit etti’