Urla'da çıkan orman yangını 18,5 saatlik çalışma sonucunda kontrol altına alındı. Yangının mangal kömürü üreten bir tesiste çıktığı ve ormanlık alana yayıldığı saptanırken işletme sahibi de gözaltına alındı.

İzmir’in Urla ilçesinde dün akşamüstü orman yangını çıktı. Alevleri gören mahalleli durumu hemen 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri yangına 10 dakika içinde müdahale etti. Bölgede dört uçak, sekiz helikopter, 50 arazöz, altı su ikmal aracı, dört dozer ve beş yer ekibi görevlendirildi. Havanın kararması ile iki gece görüşü özelliği olan helikopter ile havadan da müdahale devam etti.

Yangında alevlerin tehdit ettiği bölgede bulunan yedi ev tedbir amaçlı boşaltılırken Papaz Koyu’nda bulunan 29 karavan çekildi. Koyda çadır kuranlar sahil güvenlik botları ile bölgeden uzaklaştırıldı.

Bir kişi gözaltında

Bölgeye gelen İzmir Valisi Süleyman Elban söndürme çalışmaları hakkında bilgi aldıktan sonra açıklama yaptı. Yangının mangal kömürü üretim yerinde çıktığını belirten Vali Elban bunun İzmir’deki beşinci yangın olduğunu söyledi ve “Maalesef aynı anda birçok bölgede yangın çıkınca ekiplerimiz bölünmek durumunda kalıyor” dedi. Yangının çıkış noktasıyla ilgili olarak Elban şu detayları açıkladı:

“Savcılık talimatı ile işletme sahibi gözaltına alındı, işlemleri devam ediyor. Tabii böyle bir durumda bizim için en önemli şey can güvenliği. Sahil bölgesinde, Sahil Güvenlik botlarıyla 15 vatandaşımız tahliye edildi. 29 karavan ve 7 evdeki 135 vatandaşımızı hızlıca can güvenliği ve risk oluşmaması açısından tahliye ettik. 2 TOMA, 4 dozer, 50 arazöz, 29 su tankeri ve 434 personel ile müdahale devam ediyor. Yangın henüz kontrol altına alınabilmiş değil. Ama şu an köyümüzü tehdit eden bir durum söz konusu değil. Yanan bölgede ormanlık alan olarak nitelendirebileceğimiz kısımlar da var ama çoğu makilik alan. Yanan bölgede yol ve yerleşim yeri olmadığı için 4 dozerimiz yolu açmaya çalışıyor. Çok şükür bir can kaybımız ve yaralımız yok.”

‘İki bine yakın zeytin ağacı yandı’

Valinin bu açıklamasının ardından yangın da 18,5 saatlik çalışma sonucunda kontrol altına alındı. Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan da yangın sürerken bir açıklama yapmış ve angın Yağcılar Köyü’nden Demircili Köyüne doğru yaklaştı, bir kısmı deniz de son buldu. Hâla Demircili Köyü’nün Sazlıkaynak dediğimiz üst kısımları yanıyor. Burada 2 bine yakın 50 yıllık, 100 yıllık zeytin ağaçları yandı. Yanan büyük bir kısım orman, makilik alan da yanıyor. Ciğerlerimiz yanıyor” demişti.

Bursa’da yangın üç fabrikaya sıçradı