Türkiye her güne yeni bir köpek katliamı haberi ile başlıyor. Layka'nın hikayesi ise görmeyi özlediğimiz mutlu hikayelerden biri. Narkotik operasyonlarının gözdesi Layka'nın eğitmeni Gökhan Keçeçioğlu 'O bizim evladımız gibi' diyor.

Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yaşanan köpek katliamları hayvan hakları konusunda ülke genelinde büyük infial yarattı. Her gün bir başka toplu köpek ölümüne göz açar olduk. Hayvanların güvenliği ve yaşam hakları tartışmaları sürerken mutlu köpek hikayeleri görmeye hasret kaldık. Layka’nın hikayesi o mutlu hikayelerden.

İzmir’de yaşlı sahibi tarafından bakılamadığı için sekiz aylıkken emniyete hibe edilen Belçika Malinois cinsi Layka aldığı eğitimle Türkiye’nin en başarılı narkotik köpeklerinden biri haline geldi. Beş yılda sayısız uyuşturucu operasyonunda görev alan Layka tonlarca narkotik madde bulmayı başardı. Layka hakkında konuşan eğitmen polis memuru Gökhan Keçeçioğlu “Hibe edilince inceledik ve görev için uygun olduğunu gördük. Çünkü her can dostu narkotik köpeği olamıyor. Layka yavruyken geldiği için aramızda duygusal bağ var” dedi.

İzmir’in Urla ilçesinde yaşayan bir kişi Belçika Malinois cinsi dişi köpeği ‘Layka’yı yaşlılık nedeniyle bakamadığı için sahiplendirmek istedi. Bir yakınının tavsiyesi üzerine köpeği polise hibe etmeye karar verdi. Layka polis ekiplerine teslim edildikten sonra köpek eğitim merkezi uzmanları tarafından üç ay ön eğitimden geçirildi.

Layka kısa sürede eğitimdeki görevleri başarıyla tamamladı ve ardından Ankara’da düzenlenen ileri düzey kursa gönderildi. Burada da üstün performans sergileyen Layka beş yıl önce polis narkotik köpeği olarak göreve başladı. Özellikle hassas burnuyla dikkat çeken Layka birçok uyuşturucu operasyonunda görev aldı ve yakalanmamak için gizlenmiş narkotik maddeleri bulmada büyük başarı gösterdi.

Layka’nın katkı sağladığı operasyonlardan biri.

Layka’nın rekoru: 350 kilo esrarı tespit etmiş

Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli Komiser Kasım Alirızaoğlu, Layka’nın teşkilat için çok önemli olduğunu söyledi, “Layka daha sekiz aylıkken aramıza katıldı ve çok sayıda önemli operasyona imza attı. Uyuşturucu kaçakçılarının kullandığı en karmaşık zula yöntemlerini bile tespit etmeyi başardı” dedi. Alirızaoğlu bir operasyonda Layka’nın tırın çelik kapılarının içine zulalanmış uyuşturucuyu bulduğunu, başka bir operasyonda da kamyonun yakıt deposunun gizli bölmesinde saklanan uyuşturucuyu tespit ettiğini anlattı. Layka’nın en büyük yakalaması ise 350 kilo esrar.

‘Evladımız gibi’

Layka’nın eğitimini üstlenen polis memuru Gökhan Keçeçioğlu ise “Layka’yı inceledik ve görev için uygun olduğunu gördük. Çünkü her köpek narkotik köpeği olamaz. Eğitim ve kursları başarıyla tamamlayınca göreve başladı. Layka ile aramızda yavruyken başlayan bir duygusal bağ var; o evladımız gibi. Narkotik köpeklerimiz gizli maddeleri bulmada kilit rol oynuyor ve devlete büyük fayda sağlıyorlar. Uyuşturucu kaçakçıları ne yaparsa yapsın narkotik köpeklerimizi kandıramazlar” dedi.

Layka emniyet teşkilatındaki görevine başarıyla devam ediyor ve uyuşturucu madde kaçakçılığıyla mücadelede rolünü oynamaya devam ediyor.