İstanbul'un en yeşil alanlarından Validebağ Korusu sit alanı olmasına rağmen iktidarın imara açmaya çalıştığı yerlerden biri. Bu yeşil alan bu kez de MEB'in gece yarısı atağıyla paravanlarla kaplandı. Öğretmenevine yapılan ek yapılar parseli böldü.

İstanbul’un en büyük yeşil alanlardan Üsküdar’daki Validebağ Korusu sık sık yapılaşma tehdidiyle karşılaşıyor. Validebağ gönüllüleri bunu her seferinde kamuoyuna duyurup engelliyor, ancak iktidar Validebağ’dan vazgeçmiyor. Son olarak konuya Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) girdi. Daha önce AK Parti yönetimindeki belediyeyle karşı karşıya gelen Validebağ gönüllüleri belediyenin CHP’ye geçmesiyle rahatlamıştı. Ancak şimdi MEB var.

Validebağ Korusu’nda tarihi yapısıyla bir öğretmenevi var: Adile Sultan Kasrı Öğretmenevi. Öğretmenevleri MEB’e bağlı ve buraya yeni yapılar eklendi. Validebağ Gönüllüleri Derneği “Öğretmenevi yönetimi daha çok gelir getirsin diye büyültüp çelik konstrüksiyon döşeyerek kalıcı hale getirmek istediği ruhsatsız büfe hevesinden sonra devasa paravanlarla gece yarısı Milli Eğitim Başkanlığı’na tahsisli alana ‘benim malım istediğimi yaparım’ anlayışıyla adeta duvar ördü” dedi. Buna neden gerek gördüklerini anlamadıklarını söyleyen dernek aldıkları cevabı “Hastane ile yetki karmaşası yaşadıklarını, yeşil alanlarda piknik yapıldığını, çöp atıldığını, patika yolları kapatmak istedikleri vb açıklama yaptılar” sözleriyle duyurdu.

19 Haziran itibariyle imza kampanyası başlattıklarını hatırlatan Validebağ gönüllüleri “Paravanlar kaldırılana kadar haklı mücadelemize devam edeceğiz. Derhal yasal olmayan, ben yaptım oldu denerek yapılan, hiçbir mantığa uymayan, görenleri şaşkına çevirten ucube paravanların kaldırılmasını talep ediyoruz” dedi.

Dernek tarafından yapılan açıklamada korunun birinci derece sit alanı olduğu hatırlatıldı ve izin alınmadan çivi dahi çakılamayacağı vurgulandı.

“Duvar örerken bile bir yönetmeliğe uymak zorunluluğu varken bir kişinin isteği, 6-7 işçi 4-5 öğretmenevi yetkilisinin kontrolünde duvar gecekondu gibi bir gecede tamamlandı” denen açıklamada Validebağ’ın tek parsel olduğu ve yapılanın kabul edilemez olduğu belirtildi, şunlar söylendi:

“Tahsis alanları devasa ucube paravanlarla kapatılamaz. Öğretmenevi yönetimi yapmak istiyorsa ki görevi olan, bizim de talep ettiğimiz temizlik, güvenlik sorunlarına çözüm bulunması, piknik yapılmaması, arabaların içeri sokulmaması (kendi arabaları dahil), koruda fotoğraf stüdyosu, düğün, kutlama vb. şeylerin yapılmaması, yüksek sesle geç saatlere kadar müzik çalınmaması konusunda çalışma yapmalı. Bunları yapmak için paravan çekmeye gerek yok. Ayrıca yine söyledikleri şu; koru için güvenlik kadrosu tahsis edilmiş, kamera sistemi kurulacakmış. Bunları yapacaksa duvar niye? Saat 23:30 civarında şikâyetimiz üzerine ilgili alana Üsküdar Zabıtası geldi. Durumu fotoğrafladı. Bizler de ilgili kurumlara şikâyetlerimizi yapacağız.”

 

Validebağ Korusu’nu koruyan karar kesinleşti