Türkiye'nin en büyük doğal gölü olan Van Gölü bunca yıl sonra görülmemiş bir kavganın konusu. Bitlis'e göre gölün çoğu onlarda o yüzden adı 'Bitlis Gölü' olmalı. Van'a göreyse Bitlis'in dönüp Van'ın bir ilçesi haline gelmesi lazım.

Türkiye’nin en büyük doğal gölü Van Gölü, temelde iki vilayetin sınırları içinde. Bir yanda, Batıda Bitlis var, Doğuda ise Van. Öteden beri bu gölün adı ‘Van Gölü.’ Vanlılar arasındaki adıyla ‘Van denizi.’

Şimdi, duyan herkesi şaşırtan yeni bir kavgamız var. Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay “Van Gölü’nün isminin Bitlis Denizi olması lazım. Çünkü Van Gölü’nün 3’te 2’si Bitlis sahili. Ahlat, Adlicevaz, Tatvan’da; Kadastro sınırı da bizde. Onun için biz Van Gölü’nün isminin değişmesi ve Bitlis Denizi olması lazım diye düşünüyoruz” dedi. Bu ifadeler Bitlisliler tarafından sahiplenildi ve başkana destek verdiler. Ancak Vanlılar da göllerini Bitlislilere ‘kaptırmayacaklarını’ söylüyor.

Sosyal medyadaki Van’a dair açılan hesaplardan bir tanesi belediye başkanına “Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay Van Gölünün isminin Bitlis Denizi olarak değişmesini söyledi! Bizde şöyle diyoruz; Bitlis’in Van’ın ilçesi olarak değişmesi lazım” yanıtını verdi.

Van Gölü yaklaşık bir hafta önce yine gündemdeydi. Çünkü Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölü olarak bilinirken nedeni akarsulardan göle dökülen suyun gölde birikmesi ve suyun buharlaşması. Bu yüksek sodalı suya sahip olmasının saç rengini değiştirdiği iddia ediliyordu. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Dursun Odabaşı Tıp Merkezi Dermatoloji (Cildiye) Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Uce Özkol, “Çocuklar uzun süre maruz kalınca bu açıcı etkilerden dolayı saçları sararıyor. Kışa doğru tekrar normale dönüyor. Çocuklar için herhangi bir zararı yok. Tabi çocukların cildinin yanmaması lazım. Vücutlarını korumaları lazım. Her bir yanık cilt kanseri riskini arttırır. O açıdan saçlarımız sararsın ama vücudumuz yanmasın diyoruz” demişti.

Van Gölü havzasına bu yıl kar yağmadı gibi bir şey