Van depreminin üzerinden 13 yıl geçti. Kentteki tehlike hala devam ediyor. Prof. Dr. Azad Sağlam Selçuk, Van'da ağır ve orta hasarlı olmak üzere yaklaşık sekiz bin binanın meydana gelecek altı ve üstü depremde büyük risk taşıdığını söyledi. 

Van’da 23 Ekim 2011’de meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki ve 604 kişinin hayatını kaybettiği Van depreminin ardından kentteki riskli yapılaşmaya hala büyük bir risk teşkil ediyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Afet Yönetimi ve Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Azad Sağlam Selçuk, kentteki ağır ve orta hasarlı binalarla ilgili bilgi verdi. Prof. Dr. Selçuk, kentte yaklaşık sekiz bin binanın altı ve üstü bir depremde büyük risk taşıdığını söyledi. Prof. Dr. Selçuk, birçok konuda uyarılarda bulundu.

2011 yılında Tuşba ilçesi Tabanlı Mahallesi merkezli olarak gerçekleşen depremde 604 kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda bina yıkılmıştı. Ancak Van, 13 yıl sonra dahi büyük bir deprem riskiyle karşı karşıya. Bölgede yer alan Erciş ve Tutak fay hatları üzerinde yapılan araştırmaların sonuçları yakında açıklanacak. Prof. Dr. Selçuk, şehirdeki ağır ve orta hasarlı binaların durumuna dikkat çekerek bu yapılarla ilgili güçlendirme ve yıkım çalışmalarının acilen yapılması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Azad Sağlam Selçuk

Binaların yüzde sekseni ruhsatsız 

“Kentte yaklaşık 200 bin bina var. Acilen yapı stokunun ortaya çıkarılması geliyor. Kırsal bölgeler de dahil olmak üzere kentteki yapıların yüzde 80’inden fazlası ruhsatsız. Bunlara ait bilgileri bilmiyorsunuz. Bazıları orta hasarlı ama kendi çaplarında güçlendirmeleri yapılmış.”

Deprem potansiyeli yüksek faylar

“Van’ın hem kuzeyi hem de güneyi deprem potansiyeli yüksek faylarla çevrili. 6 büyüklüğündeki depremler burası için risk durumunda. Depremleri afete dönüşüp dönüştürmemek bizim elimizde.  Ağır hasarlıları yıkabilirdik, orta hasarlı binaların kontrolünü yapabilirdik. Ağır ve orta hasarlı olmak üzere yaklaşık 8 bin bina, meydana gelecek 6 ve üstü depremde büyük risk taşıyor. Yaklaşık 8 bin binanın içinde ağır ve orta hasarlılar var.  Fayların tarihsel bilgilerini, deprem tekrarlama aralığını bulmayı amaçlıyoruz. Erciş ve Tutak fayları üzerindeki çalışmalarımız devam edecek. Çalışmaların sonuçları da yakında kamuoyuyla paylaşılacak.”

Ölümle burun burunalar: ‘Deprem birkaç saniye daha devam etseydi enkazın altındaydık’