Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu sosyal medya platformu X'in Türkiye'de temsilcilik açtığını duyurdu. Ancak bilişim hukuku uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz tüzel kişi temsilcisinin İrlanda'da yaşadığını belirterek ''Bulursanız alırsınız'' dedi.

Türkiye 2020 yılında yürürlüğe giren sosyal medya yasası (5651 sayılı Kanun) kapsamında günlük kullanıcı sayısı bir milyonu aşan sosyal medya platformlarının Türkiye’de temsilcilik açmasını zorunlu kıldı. Bu yasayla iktidar sosyal medya platformlarının Türkiye’deki yasal taleplere ve mahkeme kararlarına daha hızlı yanıt vermesini istiyor.

Sosyal medya muhalefet ve sivil toplum için önemli bir ifade ve örgütlenme alanı. Temsilcilik açma zorunluluğu platformların daha fazla kontrol altında tutulmasına neden olabilir.

Muhalefet ve bazı sivil toplum örgütleriyse bu düzenlemelerin ifade özgürlüğünü kısıtlayacağı, muhalif sesleri susturabileceği ve hukukun üstünlüğüne zarar verebileceği kaygısını taşıyor. Ayrıca kullanıcı verilerinin güvenliği konusunda da endişeler var.

Seçim öncesi erişim engeli

14 Mayıs seçimlerinden bir gün önce X, platformun erişilebilir kalmasını sağlamak için bazı hesap ve içerikleri Türkiye’den erişime kapattığını duyurmuştu. Bu hesap ve içeriklerin Türkiye harici bölgelerden erişilebilir kalacağını duyuran platforma tepkiler yükselmiş, şirketin CEO’su Elon Musk bunun üzerine Türkiye’nin ilettiği belgeleri paylaşacaklarını söylemişti.

Kurum dört hesap ve 409 tweet’e erişimi engellerken, gelen kararların bazılarına itiraz ettiklerini duyurmuştu.

X’e reklam yasağı getirilmişti

Ancak buna rağmen yine X, Temmuz 2023’te Türkiye’de temsilcilik açması yönünde uyarılmış ve temsilcilik açılana kadar platforma Türkiye’de reklam yasağı getirilmişti. İki ay sonraki Elon Musk-Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan görüşmesinde ise Tesla fabrikası konusu öne çıkmıştı.

Geçtiğimiz aylarda X’e ek yaptırım olarak bant daraltma cezasının verilip verilmeyeceği konusundaki soru üzerine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ”Hala X, Türkiye’ye temsilci atamadı. Bununla ilgili bir kanuni düzenleme de gerekecek. Görüşmelerimiz hala devam ediyor. Yürürlükte olan bir reklam yasağı var. Devamında bant daraltma da gündemimizde” demişti.

Uraloğlu, X’in İstanbul merkezli temsilciliğiyle Türkiye’de faaliyetlerini sürdüreceğini duyurdu. Bakan Uraloğlu X hesabından yaptığı paylaşımda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın öncülüğü sonucu X’in Türkiye’de temsilciliğinin kurulduğunu belirterek “X, artık İstanbul merkezli temsilciliği ile Türkiye’de faaliyetlerini sürdürecek” dedi.

Prof. Yaman Akdeniz: Tüzel kişi temsilcisi İrlanda’da yaşıyor

Bilişim hukuku uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz X’in tüzel kişi temsilcisi olarak İrlanda’da yaşayan Barry Murphy’in atandığını belirterek ”Bulursanız alırsanız” dedi.

Akdeniz şunları söyledi: ”Mevcut şirketin adı X İSTANBUL İNTERNET İÇERİK HİZMETLERİ Ltd. Şti. şeklinde değişti. Sermayesi 10 bin TL’den 100 milyon TL’e çıktı. X Corp. (ABD) temsilci müdür olarak atanmış. Tüzel kişi adına da İrlanda’da ikamet eden Barry Murphy hareket edecek. Bulursanız alırsınız.”