Turizm Bakanına göre Grand Kartal Otelinin iki yangın merdiveni vardı. Ancak bu merdivenler binanın dışında değil içinde. Yangına karşı koruması da yoktu merdivenlerin, sadece oraya duman dolmadı, yangın merdivenleri yandı da.

İçinde 79 kişinin yanarak ve boğularak can verdiği Grand Kartal Oteli yangının en tartışmalı noktalarından biri otelin yangın merdivenin olup olmadığı.

Kültür Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, henüz yangın devam ederken yaptığı açıklamada otelin iki yangın merdiveni olduğunu söyledi.

Gerçekten de otelin plan ve ruhsatında iki yangın merdiveni görünüyordu. Bölgedeki diğer otellerin tamamında yangın merdiveni binanın dışında, ama Grand Kartal’da içindeydi.

Aslında çok katlı binalarda yangın merdivenin dışarıda değil içeride olması şartı var. Grand Kartal da bir cepheden bakıldığında 13 katlı bir bina olduğu için yangın merdiveninin bina içinde olması mevzuata uygun görünüyor.

Yalnız bir sorun var: Yangın merdiveninin adı üstünde yangın sırasında güvenli bir kaçış yolu olabilmesi gerek, bunun için de uyulması gereken kurallar var.

Bu kuralların başında yangın merdivenine açılan kapıların “yangın kapısı” olması gerekiyor. Bu kapılar mutlaka merdivenden dışa doğru açılmalı, otomatik olarak kapanmalı ve hava geçirmez olmalı.

Bununla bağlantılı ikinci önemli kural, yangın anında yangın merdiveni bölgesindeki havanın pozitif basınçlandırılması. Bu sayede dışarıdan içeriye duman girmesinin önüne geçilmesi. Çünkü yangın anında en öldürücü şey yangının dumanı.

Üçüncü ve önemli kural, yangın merdiveninin etrafında yanıcı malzeme bulunmaması, duvar ve trabzan boyalarının bile yanıcı olmayan boyalardan oluşması.

Sadece yangın merdiveni de yeterli değil. Yangın sırasında elektriklerin kesileceği dikkate alınarak yangın merdivenine ulaşan koridorlarda acil ışıklandırma ve yangın merdivenine belirgin yönlendirmeler olması lazım.

Ve bir de bina ve yangın merdiveni yapılırken duman akış yolları oluşturulmalı, böylece dumanın yangın merdiveni bölgesine gelmemesi sağlanmalı.

Grand Kartal’da bu kuralların hiçbirine uyulmadığı net biçimde gözüküyor.

Merdivene açılan kapılar yangın kapısı değildi ve zaten sürekli açık duruyordu. Koridorlarda acil durum aydınlatması ve yönlendirme işareti yoktu.

Yangın merdiveni olduğu söylenen iki merdiven bölgesinde pozitif basınç uygulanmıyordu, içeri duman dolduğunu bütün tanıklar anlatıyor.

Ve son olarak, yangın söndürüldükten sonra çekilen fotoğraflar da gösteriyor, yangın merdivenleri de yanmıştı, burada kullanılan boya tutuşmuştu.

Kim verecek hesabını? 79 kişi bile bile, göre göre ölmüş

79 can gitti, ‘Denetleme yetkisi sendeydi-bendeydi’ tartışması yapıyoruz