Türkiye'nin işçi ölüm oranları endişe verici. Her gün bir yeni işçi ölümüne uyanırken bu kez Osmaniye'de yaşanan bir işçi ölümü haberiyle güne başladık. İnşaatın dördüncü katından düşen Çalkovan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) tarafından yayımlanan raporlara göre 2023 yılı boyunca 1.800’den fazla işçi iş kazaları sonucu hayatını kaybetti. İnşaat sektörü özellikle yüksekten düşme sebebiyle en yüksek ölüm oranına sahip sektörlerden biri olarak öne çıkıyor. İnşaat sektöründe çalışan işçilerin yüzde 60’ı yüksekten düşme riski ile karşı karşıya ve bu da işçi ölümlerinin önemli bir kısmını oluşturuyor.

TÜİK’in 2023 yılı iş kazaları ve meslek hastalıkları istatistiklerine göre Türkiye’de inşaat sektöründe çalışan her 100 işçiden yaklaşık sekizi iş kazası geçiriyor. Bu kazaların %25’i ölümle sonuçlanırken bu oran sektörün en yüksek ölüm oranlarından biri.

Bu ölümler olağanlaşmasın: İnşaatta halat koptu, baba ve atama bekleyen oğlu kalıbın altında can verdi

Bu istatistikler Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde yaşanan bir iş cinayetiyle bir kez daha acı bir şekilde doğrulandı. Cemalpaşa Mahallesi’ndeki bir inşaatın dördüncü katında çalışan 36 yaşındaki Rıdvan Çalkovan dengesini kaybederek yüksekten düştü.

Diğer işçilerin ihbarı üzerine olay yerine 112 Acil Sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Çalkovan yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Yine bir inşaat yine bir çocuk işçi ölümü