Türkiye’nin en önemli taşkömürü havzası Zonguldak’taki kaçak maden ocakları işçilere mezar oluyor. Son beş günde 17 kaçak maden kapatılsa da bir başkasında bugün göçük meydana geldi ve bir işçi öldü.

Türkiye’nin önemli taşkömürü havzası Zonguldak’ta halen Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı maden ocaklarının yanı sıra özel firmalara ait ocaklarda da üretim yapılıyor.

TTK’ye ait maden ocaklarında mart ayı sonu verilerine göre bin 197 yer üstü, 6 bin 491 yer altı işçisi olmak üzere toplam 7 bin 688 işçi çalışıyor. Özel işletilen maden ocaklarında ise iki bine yakın işçi var. Kentte kaçak kömür ocaklarında da kayıt dışı üretim yapılıyor. İşçiler,kaçak ocaklarda günlüğü 1000 TL ile 2 bin TL arasında değişen yevmiyelerle güvencesiz çalışmak zorunda kalıyor.

Zonguldak’ta beş kaçak maden kapatıldı

Zonguldak’ta resmi kayıtlara göre son 10 yılda, ruhsatsız işletilen, gerekli güvenlik tedbirlerinden yoksun kaçak maden ocaklarında en az 44 madenci hayatını kaybetti. Son beş günde bu kaçak ocaklardan 17’si mühürlenerek kapatıldı ya da patlatılarak imha edildi ancak kaçak maden ocaklarıyla ilgili denetimler işçi ölümlerinin önüne geçmeye yetmedi.

Bugün bu ölümlere bir yenisi eklendi. Zonguldak’ın Kilimli ilçesinde maden ocağında meydana gelen göçükte mahsur kalan kişi hayatını kaybetti.

Bölüm Mahallesi Mustafa Özkaynak Sokak’ta ruhsatsız işletilen maden ocağında henüz belirlenemeyen nedenle göçük oluştu. Madencilerden 54 yaşındaki Ayhan Yılmaz göçük altında kaldı. Arkadaşlarının haber vermesi üzerine bölgeye Türkiye Taşkömürü Kurumu tahlisiye ekibi ile AFAD, sağlık, jandarma ve polis ekipleri geldi. Ekiplerin çalışması sonucu göçükten çıkarılan Yılmaz’ın yaşamını yitirdiği belirlendi. Cenaze incelemelerin ardından hastane morguna götürüldü.

Afgan madenciyi yakan kaçak maden sahipleri birbirlerini suçladı